Prosa 6-2005: Leder ved Halvor Fosli

Om å skape norske forfatterskap

Alle de mestselgende norske forfatterskapene er utviklet på de ledende forlagene. Man kan og skal kritisere de store aktørene, men de fortjener også ros; det er lagt ned mye langsiktig og godt arbeid i de store redaksjonene de siste tiårene.

Noen mindre forlag – som Spektrum, Bazar og Piratforlaget – gjør det bra nå. Men har de eksportert en eneste norsk bok til utlandet? Preger de norsk identitetsdannelse med sine utgivelser? Utfordrer de erkjennelsen? Vil de ha en levende, selgende backlist om ti år? Bygger de forfatterskap med kulturelt potensial? Har de lansert tidkrevende bøker av ukjente debutanter, bøker som kan bli morgendagens klassikere? Det er for tidlig å kreve endelige svar, men det er viktig å «oppdra» nye bransjeaktører.

Forfatterne har interesse av at forlag tjener penger og har en trygg økonomi. Men de ønsker at overskuddet går til å finansiere nye utgivelser. Med alle sine mangler har norske storforlag vært sitt ansvar bevisst. Og nå kommer Harry Potter-forlaget Damm for fullt inn i det norske allmennforleggeriet, ikke minst når det gjelder skjønnlitteratur. Nyansettelser sier sitt; at de har tatt på seg utgivelsen av to litterære tidsskrift, sier nesten enda mer. Flere sterke utgivermiljøer gagner norske forfattere.

Vertikal integrering

Bokhandelkjedene Libris og Notabene har ifølge Dagens Næringsliv en form for mild boikott av bøker fra Gyldendal. Der de finner alternativer, nedprioriterer de eller velger bort titler fra Norges største forlag. Særlig gjelder dette bøker fra et av NFFs sentrale interessefelt, generell litteratur. Dette viser at bransjen ikke er helt sunn. Gyldendals manøvrering de siste årene har ført til at mange opplever konsernet som en uklar, blekksprutaktig aktør, som sitter på alle sider av bordet, og der tilliten i for stor grad må basere seg på personlige egenskaper og forsikringer istedenfor strukturelle vilkår. Mange er ubekvemme med situasjonen, men kun få er så store og selvsikre at de – som Notabene og Libris – tør å vise muskler. I en ellers usunn situasjon er dette et sunt tegn.

Da skal Prosa ha takk fra meg

Etter to åremålsperioder og fem og et halvt år som redaktør i Prosa takker jeg av med dette nummeret. Det har vært gode og meningsfulle år for min del, og jeg ønsker min etterfølger Karianne Bjellås Gilje lykke til som påtroppende redaktør. Av erfaring vet jeg at mange vil følge nøye med. Det er langt bedre enn at ingen bryr seg. De skjønne litteraturformer har mange tidsskrifter. Vi trenger et tidsskrift som vier seg til sakprosa. Uten prosa, stopper Norge.

Helt til slutt en varm takk til alle som har sittet i redaksjonsrådet, til mine to faste illustratører Lars og Anna Fiske, som har levert prikkfritt innen korte frister, og ikke minst til Bjørn Faye-Schjøll, som har  hatt korrekturen på samtlige nummer.

God jul og godt nyttår til alle!

 

   
forrige side
© Prosa - Faglitterært tidsskrift. Utgitt av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Uranienborgveien 2 - 0258 Oslo. Tlf.: 22 12 11 58 - Faks: 22 12 11 50. E-post: halvor.fosli@nffo.no