Prosa 6-2004: Leder ved Halvor Fosli

Vareopptelling

I  
Generelt har sakprosa fått stor oppmerksomhet i høst. Biografiene har dominert medieoppslagene og til dels salgslistene. Andre bind av Tor Bomann-Larsens dobbeltportrett av Haakon og Maud fikk mer oppmerksomhet enn jeg kan huske at noen annen bok har fått. Også Hamsun-biografene Ingar Sletten Kolloen og delvis Jørgen Haugan har blitt tildelt kraftige mikrofoner. Taletid har også Munch-fortolkerne Atle Næss og Bodil Stenseth fått. Jørgen Sandemoses illusjonsløse biografi om sin berømte far bør også nevnes. Og mens jeg skriver dette, lanseres Det ariske idol, en diger biografi om nazisten og eventyreren Per Imerslund, skrevet av Terje Emberland og Bernt Rougthvedt. Den boka viser også videre til det etter hvert merkelige faktum at vi tydeligvis aldri får nok bøker om Den andre verdenskrigen. Hamsun-biografiene handler jo også i stor grad om den.

II  
Årets Bok i Sentrum var et solid arrangement. Kjendisforfattere er rett nok vel dominerende. Den store bokmessa i København, Bogforum 12.–14. november, ligner på det arrangementet bransjen aldri fikk til i Oslo på 90-tallet. Bogforum er både en bred fysisk presentasjon av årets danske bøker, samtidig som messehallens mange scener kontinuerlig brukes til intervjuer, foredrag eller debatter. Messen ligger i gangavstand fra sentrum, og man vasser i folk. Jeg var der i år, og ble misunnelig. Bør norske bransjeaktører prøve på nytt?

III  

Den nye, selektive innkjøpsordningen for sakprosa kom ikke inn på budsjettet i år heller. I første omgang er det snakk om beskjedne 10–15 millioner. Operaen og andre store byggesaker er nok hovedgrunnen, og den er kanskje akseptabel. Vi har ventet lenge, og må vente litt til. Men neste år bør den være på plass.

IV  
Alnæs-saken blusset opp igjen da Geir Mork blåste til omkamp gjennom en svakt argumentert artikkel i Samtiden 4–04. En mektig konsernsjefs dårlig skjulte «drittpakke» kom imidlertid i retur. Elefanten fødte en mus. Omkampen minner oss alle om hva det egentlig kjempes om i litteraturfeltet: ikke juss, ikke penger, men renommé. Skriving henger høyere enn avskriving, originale tanker og sammenhenger gir større anseelse enn kopierte innsikter. I skrivende stund er det lite som tyder på at Karsten Alnæs' bøker om norsk historie igjen kan bli så velrenommerte som de en gang var. Storverket har blitt til et stort verk. En «havarikommisjon» skal nå settes ned, og generelle råd og regler for populærvitenskapelige framstillinger skal utarbeides.

V   
Ellers er bokbransjens rammevilkår framover ikke lenger omfattet med mye spenning. De ansvarlige ministrene ga i grunnen så sterke føringer på hva som ville bli akseptert, at forhandlingene skrumpet inn til notisstoff. Neste år faller derfor trolig monopolene i bokbransjen, slik de har gjort på samfunnsområde etter samfunnsområde de siste hundreårene. Skolebokmonopolet til bokhandelen, bokklubbenes rabattmonopol og faste priser på alle bøker har vært gode ordninger for mangfoldet av titler og tryggheten i mang en bokrelatert jobb. Men både forfattere, bøker, lesere, bokklubber, bokhandlere og forlag vil nok overleve dette også. Det blir bl.a. spennende å se om bokhandlerne gjennom aktiv bruk av pris kan få flere inn i butikkene sine og kompensere for det bortfallet av omsetning som ganske sikkert vil fortsette i floraen av norske bokklubber.

Ha en fredelig jul og et riktig godt nyttår!

 

   
forrige side
© Prosa - Faglitterært tidsskrift. Utgitt av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Uranienborgveien 2 - 0258 Oslo. Tlf.: 22 12 11 58 - Faks: 22 12 11 50. E-post: halvor.fosli@nffo.no