Prosa 5-2004: Leder ved Halvor Fosli

Boikotte billigbøker?

Ark Pocket har åpnet tre butikker i høst. Det er bra for forfattere at rimelige bøker blir gjort tilgjengelig i egnede utsalg som kanskje kan utløse impulskjøp av litteratur i større grad enn i dag. Men dersom pocketbøkene tar en større andel av den totale bokomsetningen, er det viktig å peke på et sårt punkt i forholdet mellom forfattere og forlag: de lave royaltysatsene for denne boktypen. Det haster med å få til bedre vilkår på dette området.

Det finnes ingen billigbokavtale mellom Den norske Forleggerforening og NFF, men det vanligste er å bruke avtalen mellom DnF og Den norske Forfatterforening. Siste avtaletekst er fra i år. Her er royalty til forfatteren av hvert solgte eksemplar av heftede billigbøker bestemt av følgende skala:

De første 5.000 eksemplarer: 5,0 % av utsalgspris
De neste 3.000 eksemplarer: 7,5 % av utsalgspris
De neste 7.000 eksemplarer: 10,0 % av utsalgspris
Over 15.000 eksemplarer: 12,5 % av utsalgspris

Det betyr at av hver pocketbok som blir solgt i Norge sitter forfatteren nomalt igjen med rundt fem kroner – hvis du ikke heter Åsne Seierstad eller Anne Holt. Fem kroner per bok er mer en klapp på skulderen enn grunnlag for et levebrød.

Jeg vil tro at billigbokutgaven også faller rimelig for forlaget: ingen eller liten kostnad til redaksjonelt arbeid, mindre utgifter til markedsføring, en lavere design- og trykkeriregning. Burde ikke dette tilsi at royaltysatsen i NFFs standardavtale (13 % inntil 3000 ex, 15 % på alt salg over) også gjaldt billigutgaven? Er det på tide at en samlet forfatterstand boikotter egne billigbokutgivelser inntil nye royaltysatser er på plass? Nå når etterspørselen etter billigbøker tar seg opp, er vel dette et våpen som kunne virke?


Pinlige bestselgerlister

All ære til det lille forlaget Spektrum, men når kokebøkene fra dette forlaget fyller opp nesten alle plasser på lista over mestselgende generell litteratur, blir jeg nedstemt. Det er ikke lett å drive kulturpolitisk agitasjon for sakprosa dersom Den store fingermatboken, Den store dessertboken og Den store middelhavsmatkokeboken fronter sjangeren. I ukesvis, ja, månedsvis. I stadig nye varianter og prisnivåer. Bestselgerlister er ofte deprimerende lesning for alle i bokbransjen som skal legitimere bøkenes verden som et kulturfelt på linje med bildekunst eller teater. Innkjøpsordninger, momsfritak og stipendier og andre støtteordninger må jo hele tida stå i forhold til hva sektoren gir tilbake. Da er det ikke noe moro å vise til enda en bok om tapas eller pasta.


Tidsskriftportal

Norsk Tidsskriftforening bygger opp en webportal som skal være felles for mange av våre allmenne tidsskrifter. Midlertidige nettsider er allerede oppe, og jeg oppfordrer alle til å sjekke ut http://www.tidsskrift.org. Til å være et lite land, har vi sannelig bra med tidsskrifter!

 

   
forrige side
© Prosa - Faglitterært tidsskrift. Utgitt av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Uranienborgveien 2 - 0258 Oslo. Tlf.: 22 12 11 58 - Faks: 22 12 11 50. E-post: halvor.fosli@nffo.no