>Debatt Tilbake til debattoversikt

Kildedebatt

Prosa inviterer til debatt torsdag 15.10.09

 

Hva gjør romanen med historien?

 

”Skal romankunsten handla om navlelo og sår barndom, medan sakprosaen har copyright på den ytre verda?” spurte Kjartan Fløgstad i debatten om hans roman Grense Jakobselv.

I en artikkel i Prosa 05/09 utfordrer historieprofessor Erling Sandmo både sak- og skjønnlitterære forfattere: ”Har det politiske sakprosabegrepet fått sluke de viktige diskusjonene om selve tekstene og prosaen?” Men også: ”Fløgstad ville ikke diskutere hva romanen gjorde med det historiske stoffet. Han sa og skrev mye om romanens blanding av sannhet og løgn, dens ’realisme’. Men hva er det romanen snakker sant og lyver om?"

Dette blir årets litterære metadebatt om fakta og fiksjon. Utgangspunktet er altså ”kildedebatten” rundt Fløgstads siste bok – men i virkeligheten kan alt skje.

Servering av drikke og snacks. Gratis inngang, åpent for alle.

Innleder: Historieprofessor Erling Sandmo. Panel: Leder i Forfatterforeningen Anne Oterholm, sakprosaprofessor Johan Tønnesson, bokredaktør i Klassekampen Karin Haugen og Aftenposten-redaktør Per Anders Madsen. Ordstyrer: Prosa-redaktør Karianne Bjellås Gilje

Arrangementet er støttet av Gyldendal Norsk Forlag


<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>