>Leder Prosa 06|06

Kjønn i sakprosa – og i Prosa

Karianne Bjellås GiljeFoto: Erik Brekke
«Uten kjønnsrettferdighet er det vanskelig å nå andre mål, og uten bevisst arbeid forsterkes menns historisk sterkere posisjon som offentlige meningsprodusenter.»

«UMULIG! DU FÅR ALDRI like mange kvinnelige som mannlige bidragsytere.» Både kvinner og menn, stort sett folk som lever av å publisere egne eller andres ytringer, meldte dette da jeg i januar overtok som Prosa-redaktør. En ferdig 2006-årgang beviser det motsatte: Det er mulig å få en like stor andel kvinner og menn i spaltene. Og jeg skriver dette konstaterende, ikke hoverende: Når det er mulig i Prosa, bør det gå an også i andre medier – enten vi snakker om skribenter, kilder, forfattere, debattanter eller kronikører. Prosas 2006-statistikk er følgende: 100 bidragsytere totalt, 52 kvinner og 48 menn. Noen har hatt flere bidrag, så teller man bidragsyter-listene på årets seks omslag, finner man 111 navn, 56 kvinner og 55 menn. Jeg hadde en følelse av at balansen var rimelig god, men innrømmer at jeg utbrøt et aldri så lite yess! etter å ha talt. (Til sammenlikning var tilsvarende tall i 2005-Prosa 67 bidragsytere totalt, 29 kvinner og 38 menn, bra det også.)
    Å få til kjønnsrettferdighet i spaltene handler bl.a. om ikke å ta et nei for et nei, kunne diskutere frister, sjangrer og tekstlengde, og spørre både kvinner og menn som ikke selv kan bidra, om å peke på kvinner (begge kjønn anbefaler stort sett bare menn). Det er ikke noe hokus pokus. Men man(n) må ha klare mål og åpne øyne og ører.
    Vi kan selvsagt spørre hvor viktig kjønn i sakprosa og i Prosa er. Skal offentligheten bli mer flerstemmig, er kjønn bare ett parameter blant mange, og ikke nødvendigvis det viktigste. Kjønn er jo dessuten noe man gjør, ikke noe man er, har vi hørt fra kjønnsforskere noen år. At mange ulike stemmer slipper til i spaltene, er for eksempel like viktig. Men uten kjønnsrettferdighet er det vanskelig å nå andre mål, og uten bevisst arbeid forsterkes menns historisk sterkere posisjon som offentlige meningsprodusenter. Enkelte høyrøstede menn må dessuten slutte å tro at kvinner vil ta over alle områder om de først slipper til. Slapp av, kvinner vil bare dele makten og det offentlige rom – dele broderlig, om dere vil. I lys av en av høstens likestillingsdebatter kan vi legge til at de fleste kvinner også med glede deler makten på hjemmebane – det må selvsagt til om man skal ha tiden det tar å delta i offentligheten.
    Så til Prosa-lesere av alle kjønn: Gjør julebakst, julehandel og husvask enkelt i ukene som kommer! Ta deg heller tid til å lese (se Prosas rykende ferske «Årets bøker»-bilag! Last ned PDF-versjon>) – eller til å skrive. Prosa ser fram til å høre fra deg. God jul og godt nytt år!


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>