>Bokhandleren Prosa 05|06

Bokhandleren på nettet: Elisabeth Sellevold i bokkilden.no

 

«Det er ikke bare makt som korrumperer, ofte er det de største kjeltringene som kommer til makten.»

Foto: Jo Michael
Elizabeth Sellevold (35) er fra 2006 direktør i De norske Bokklubbene med ansvar for bokkilden.no. Hun har tidligere vært forlegger og bokklubb­redaktør.

– DU OVERTOK I VÅR som direktør for bokkilden.no, og dere hevder å være Norges største nettbokhandel. Hvor store er dere da?
– Når jeg svarer på det spørsmålet, sier jeg alltid det samme: Vi oppgir kun kvartalstall, og da for hele konsernet. Det er en policy vi har. Men vi er størst på både omsetning og utvalg i Norge.

– Hva motiverer deg i jobben?
– Jeg har arbeidet i over 10 år i bransjen, som forlegger og forlagsredaktør, bokklubbredaktør og nå bokhandler på nett. Jeg har gått fra å formidle få bøker – til svimlende 1,6 millioner. Å jobbe med bredde er veldig artig og stimulerende. For å illustrere utvalget pleier vi i bokkilden.no å si at vi selger for eksempel 300 ulike bøker om øl.

– Og dette trenger det norske folk?
– Bokkilden.no skal i alle fall ha bøker for alle. Gjennom bokdatabasen til Forlagssentralen har vi ca 65 000 norske titler til salgs til enhver tid, resten engelsk. Å drive nettbokhandel er framtidsrettet, og å arbeide med teknologiutvikling er spennende. Nettet er også demokratisk. I en nettbokhandel finner kundene – uten mellomledd – selv fram til bøkene de ønsker enten å kjøpe eller å lese om. Hele bokbasen er gjort tilgjengelig for kunden – både gammelt og nytt, bredt og smalt. Bokkilden.no blir en garantist for at alle utgivere som ønsker det blir representert i det digitale universet. Dette er faktisk et viktig kulturpolitisk poeng. Gjennom leseranmeldelser kan kundene selv anbefale bøker til hverandre, og snart får vi lagt inn lenker til forfatternes egne blogger fra forfatterbloggen.no. Vi har også et byttetorg for studenter og elever. Nettet er interaktivt. Denne teknologien gjør at bestselgerne blir marginale i den store sammenhengen – det er de tusener av sære, rare bøker vi lever av.

– Hva er de største utfordringene for en nettbokhandel?
– Som for alle bokhandler er utfordringen å få god lønnsomhet, særlig når vi selger så mange forskjellige titler i løpet av et år. En annen viktig utfordring, som vi jobber med kontinuerlig, er å få bøkene så raskt som mulig fram til kunden.

– Er det fag- eller skjønnlitteratur som selger mest hos dere?
– Vi selger mest faglitteratur, men andelen varierer fra måned til måned. I sommer solgte vi bra med skjønnlitteratur, men i august har det gått mest i sakprosa og pensumlitteratur.

– På vegne av Prosa-lesere: Kan vi være sikre på at bokkilden.no framover vil fortsette å føre et bredt utvalg av norsk faglitteratur og sakprosa?
– Ja, det er selve forretningsideen vår!

– Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?
– En skjellsettende leseopplevelse var Montefiores Stalin-biografi. Det er ikke bare makt som korrumperer, ofte er det de største kjeltringene som kommer til makten. Det er det mange eksempler på.
Min sist leste bok er Hege Storhaug: Men størst av alt er friheten. Om innvandringens konsekvenser. Mannen min (red. anm.: Halvor Fosli, Prosas forrige redaktør) var forlagsredaktør for den, så er det sagt. Jeg trekker den fram fordi den er engasjert og interessant.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>