>Bokhandleren Prosa 06|10

Bokhandlerne i Kabul: Turaj Muhammad Rai og Haron Bahzad

 

– Bare si en tittel, vi har den, sier Turaj Muhammad Rais (20).
Bokhandleren i Kabul, sier jeg.
– Det er den eneste boken vi ikke har, sier Turaj.


Turaj Muhammad Rais og Haron Bahzad (Foto: Anders Sømme Hammer)

Turaj Muhammad Rais (20) foretrekker historiske bøker om Afghanistans tidligere leder Abdur Rahman Khan.

Bokhandler Haron Bahzad (18) selger Åsne Seierstads Bokhandleren i Kabul til utlendinger i byen.

TURAJ MENER ÅSNE Seierstads bok om familien hans inneholder mange feil. Da vi møtes i familiens bokhandel i Kabul, har pappa Shah Muhammad Rais dratt til Norge via Pakistan. I sommer ble Seierstad og forlaget Cappelen Damm dømt til å betale 125 000 kroner hver i erstatning til bokhandlerens kone. Seierstad og forlaget anket dommen.
     Turaj forteller at bokhandelen har to kundegrupper: Afghanske studenter kommer for å kjøpe pensumlitteratur, mens utlendinger som arbeider i landet, kjøper sakprosa og romaner på engelsk. Descent Into Chaos av den pakistanske journalisten Ahmed Rashid er en av bestselgerne. I boken forklarer Rashid hvorfor den såkalte krigen mot terror ikke har ført til fred i regionen. I samarbeid med Shah oversettes nå boken til de afghanske språkene dari og pashto. Selvbiografien My Life With the Taliban, av Abdul Salam Zaeef, selger også godt.
     – Folk er veldig interessert i å lese om livet på innsiden av Taliban, sier Turaj. Zaeef var ambassadør for Taliban i Pakistan da Afghanistan ble invadert i 2001. Etter en tid som bevegelsens talsperson, ble Zaeef pågrepet og sendt til Guantanamo-basen på Cuba. Der satt han fengslet i tre år og fem måneder. Tilbake i Kabul nevnes Zaeef ofte når det er snakk om hemmelige og mindre hemmelige fredsforhandlinger med Taliban.
     – Et par hyllemeter unna Zaeefs bok står Drageløperen av Khaled Hosseini. Den er populær, men Turaj synes ikke noe om den. Han mener den overdriver de etniske konfliktene blant afghanere. Han viser til at hans egen familie består av tadsjikere, pashtunere og usbekere.
     Ved siden av kortterminalen på disken står Det var en gang en bokhandler i Kabul – boken Shah Muhammad Rais skrev som motsvar til Seierstads bok. I hyllen rett ved siden av ligger boken Kvinne blant krigsherrer av menneskerettighetsforkjemperen og eksparlamentarikeren Malalai Joya. Turaj sier at bare utlendinger spør etter den.
     – Joya skulle ha konsentrert seg om å stå fram som et politisk alternativ istedenfor å framstille alle maktpersoner her som fæle, sier Turaj. Selv foretrekker han å lese bøker om Abdur Rahman Khan, som regjerte i Af-ghanistan fra 1880 til 1901. – Han var en stor, visjonær leder, sier Turaj.
     Fem minutters gange unna Shahs bokhandel står Haron Bahzad (18) og selger Bokhandleren i Kabul på engelsk.
     – Mange utlendinger kjøper den når de kommer hit og vil ha en innføring i det afghanske samfunnet, sier Bahzad.
     Selv liker denne bokhandleren i Kabul tobindsverket Afghanistan Dar Maseer-e-Tareekh («Afghanistan i historiens løp») av den af-ghanske journalisten, dikteren og politikeren Ghulam Mohammad Ghobar. Dette er omstridte bøker der Ghobar forteller det han mener er det afghanske folkets egen historie. Bahzad blar i første bind av Ghobars bok. – Det er bare afghanere som er interessert i disse bøkene, sier Bahzad.

Av Anders Sømme Hammer


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>