>Fagforleggeren Prosa 06|10

Frode Molven: Spartacus Forlag

 Frode Molven. Foto: Spartacus

Frode Molven (39) er sjefredaktør i Spartacus, og mener «sakprosa» er et litt platt navn på noe som handler både om språk og virkelighet. Han har en hemmelig glede av å gi ut «sjokkbøker» som folk lar seg provosere eller gripe av.

Hvorfor jobber du med sakprosa? Sakprosa er et litt platt navn på noe som handler både om språk og virkelighet. Det er kombinasjonen av sak og prosa jeg liker og som gjør at jeg ikke blir lei. Hver bok har sitt spesielle utgangspunkt som kunnskap om verden som må gis en form. En kan ikke ta lett på noen av delene: fakta må være riktige, men bokens form har ingen målestokk og må lages på ny hver gang. Og så er det kjekt å gi ut bøker som virker – som noen lar seg provosere eller gripe av. Vi har hatt noen bøker som er blitt betegnet som «sjokkbøker» – i små doser har jeg en hemmelig glede av slike utgivelser, selv om de gjerne har et kortere liv enn andre.

Faglitterære favoritter fra eget forlag Det er selvsagt umulig å velge, men akkurat nå er det Marion Palmers Bare kirka stod igjen. Fortellinger om krigen i Finnmark. Gjennom en strøm av stemmer fra vitnene selv følger vi krigens utvikling, evakueringen og gjenreisningen. Forfatterens stemme finnes i dramaturgien, aldri direkte. Det er en bok som ikke ligner noen andre og som er direkte og gripende. Jeg må også si at Tore Skeies bok om Alv Erlingsson var en triumf. Han er en av flere unge, flinke historikere jeg venter meg mye av i tiden som kommer.

Faglitterære favoritter fra andre forlag Olof Palme hadde mange fellestrekk med vår egen Einar Førde. Jeg liker godt Henrik Berggrens biografi om ham. Jeg blar ofte i Sagaspor: Kulturhistoriske fortellinger fra vikingtid og middelalder. Med den har Bjørn Bandlien og Frans-Arne Stylegar laget en skattkiste av glimt inn i en ofte sjokkerende og annerledes fortid. Jeg ble også oppslukt av Jesper Huors essayistiske bok om sin far og Røde Khmer, som kom på Humanist Forlag for noen år siden. Ellers prøver jeg å få med meg alt av Peter Englund, Bill Bryson og Morten A. Strøksnes.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>