>Min debut Prosa 06|10

Fra ord til utsagn og Fra stoff til stil

Egil Børre JohnsenEgil Børre Johnsen. Foto: privat

Egil Børre Johnsen (74) er dr. philos., forfatter og lektor. Dobbeltdebuten var et lærebokverk for norskfaget i videregående skole, som i år har 40-årsjubileum. Boken Fra ord til utsagn solgte nær 250 000 eksemplarer på 20 år.

Egil Børre Johnsen (med Bjørn Elling Solheim)
Fra ord til utsagn og Fra stoff til stil
Aschehoug 1970

JEG HAR UTGITT 50 boktitler og således kjedet meg lite. Morsomst av alt var nok arbeidet med den aller første boken.
     Som fersk lektor kom jeg på 1960-tallet til en mindre norsk by. Vi fyrte med vedovner, men samtidig holdt fremskrittet sitt inntog. I første etasje var et vaktmesterrom, og der ble det installert en stensilmaskin. Trommelen måtte sveives for hånd. Det var det bare vaktmester A. som fikk lov til. Både til norsk- og fransktimene skrev jeg ark etter ark som ble mangfoldiggjort nede hos A.
     Jeg kunne være løgnaktig og si at det var tilfredsstillelsen ved å forberede seg godt som trakk mest. Men egentlig var det lukten – lukten av væsken på maskinen, som hadde det med å blande seg med duften fra kjelleren. Vaktmester A. var enerådende i kjelleren, som besto av avlukker med alt fra fallerte utstoppede kaniner til vinballonger. A. viste seg å være en skikkelig vinlegger som dyrket naturlige råvarer, og jeg viste meg å være en villig prøvesmaker. Å stå der og skåle og bli spesialist på nypevin mens A. sveivet og sveivet, i et eldgammelt praktbygg av en skole, det var å beherske så vel pedagogikk som fritid og kameratskap.
     Stensilhaugene vokste og vokste. Jeg ble avslørt av inspektøren, som på et seminar skrøt av alle arkene mine til en fremragende skoleboksjef, Anders Havnelid i Aschehoug. Jeg ble innkalt til møte i forlaget. For første gang i livet reiste jeg, en lærer, gratis med toget.
     Det ble bestemt at nå skulle det bli bok. Etter mye om og men forelå Fra ord til utsagn og Fra stoff til stil parallelt i 1970. De var beregnet på norskfaget i videregående skole. Den første holdt i 20 år og nådde et samlet opplag på ca. 250 000; den andre kom ikke langt etter. Begge hadde imidlertid undertittelen «Studie- og oppgavebok». Det var en genistrek, for dermed unngikk vi godkjenningsordningen. Gjennom et par tiår ble to av gymnasets mest brukte og sikkert korrektivverdige norskbøker anvendt uten å være godkjent. Dermed var jeg vel heller ingen ordentlig lærebokforfatter, tenkte jeg. Men så feil kan man ta. Ved hundreårsjubileet i 1972 vedtok Aschehoug forlag å opprette en stor lærebokpris, William Nygaards Legat. Den ble utdelt første gang året etter og gikk til meg. Etterpå var det fest og kinobesøk med daværende forlagsredaktør Erik Rudeng.
     Nå kan jeg ikke ta æren for godkjenningsstuntet alene. Forlaget hadde vært fornuftig nok til å forsyne meg med en medforfatter. Det var ingen ringere enn Bjørn Elling Solheim, en norskbokforfatter som gjennom et langt liv brukte sin uvanlig sikre språksans til å kvalitetssikre forlagets bøker både i norsk og andre fag. Jeg husker spesielt en gang Bjørn Elling smilte enda lurere enn vanlig og hadde noe viktig å meddele. Sønnen hans hadde fortalt at «alle i klassen» på katedralskolen var begeistret for Fra ord til utsagn og Fra stoff til stil. Derfor tenker jeg med glede på Bjørn Elling hver gang jeg ser Solheim juniors statsrådsansikt på skjermen.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>