>Min oversettelse Prosa 06|10

David Finkel: Våre beste menn

Jan Chr. Næss<empty>

Jan Chr. Næss (46) er forfatter og oversetter. Med Våre beste menn mener han å ha oversatt en bok som virkelig betyr noe. Hans nyeste utgivelse er romanen Månevendt (2010).

David Finkel
Våre beste menn
275 sider
Versal 2010

Om boken I løpet av ett og et halvt års tid fulgte Washington Post-redaktør og journalist David Finkel en bataljon amerikanske soldater fra treningsleiren i USA til utplasseringen i Irak og hjem igjen … noen i kister, noen til et liv som krøplinger og noen hjem til familie og ordinært arbeidsliv. Finkel kombinerer egne og andres observasjoner og tegner et nærgående og psykologisk nyansert portrett av soldatene og deres irakiske medarbeidere. Boken er så velkomponert at den gir leseren en estetisk opplevelse man vanligvis forbinder med skjønnlitteratur, samtidig som man virkelig ser og lukter hvordan krigen arter seg på bakkeplan i Bagdad. Det er en trist og flott fortelling om en meningsløs og tilsynelatende håpløs krig mellom to kulturer som viser stadig mindre vilje til å forstå hverandre.

Om oversettelsen Jeg oversetter mye rart, men jeg gjør det for penger, og derfor klager jeg sjelden høylytt over kvaliteten på original-teksten jeg er forelagt. I dette tilfellet var det ikke noe å klage over. Én ting er at det språklige og innholdsmessige nivået var høyt, en annen ting er at jeg for en gangs skyld jobbet med en tekst som betyr noe. Jeg utsatte oppdraget for lenge og måtte dermed oversette et uforsvarlig høyt antall sider per dag. Men uansett hvor mye skuldrene og ryggen led under presset, koste jeg meg med arbeidet. Den største utfordringen for en militærnekter som meg var den faglige terminologien, og jeg ser i ettertid at jeg kan ha blitt for ivrig i tjenesten, for eksempel da jeg lagde den norske forkortelsen ISL (improvisert sprengladning) i stedet for å bruke det mer vanlige, engelske uttrykket IED (improvised explosive device). I dette tilfellet mener jeg imidlertid at flyt og komposisjon er tekstens viktigste kvalitet, og der innbiller jeg meg å ha lykkes.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>