>Fagforleggeren Prosa 05|10

Håkon Harket: Press

 Foto: Press

Håkon Harket (49) er forlagssjef i Forlaget Press og har vært med siden starten i 1997. Forlaget gir ut bøker i alle sjangre, og satsingen på fotodokumen­tarbøker har høstet særlig anerkjennelse, som «Årets vakreste fotobok» i 2006 og 2008.

Hvorfor jobber du med sakprosa? Jeg leser sakprosa og skjønnlitteratur med like stor appetitt, og arbeider også som forlegger i begge leire. Det mest påfallende utviklingstrekket er at grensene mellom sjangrene gjennomhulles. Jeg har stor sans for sjangerovergripende prosa så lenge kontrakten med leseren respekteres.

Faglitterære favoritter fra eget forlag Carstens Jensens tobinds mesterverk fra hans reise jorden rundt på 90-tallet, Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjerneskudd har fått velfortjent klassikerstatus i reiselitteraturen og rager også høyt på min egen liste. Jeg fulgte prosjektet fra han la ut på reisen. I høst kommer UT. Oppdagelsesreiser, et 700 siders verk med hans tekster gjennom mer enn 30 år som reisende skribent. Daniel Mendelsohns Forsvunnet (2009) er ikke bare en av de sterkeste bøker jeg har lest hva innholdet angår, det er også en av de sterkeste bøker jeg har lest rent litterært. Vi har også lenge satset tungt på fotobøker, og da kommer vi ikke utenom Rune Johansen, som siden debuten med Hiv mannskjiten har vist vei – inn til folket og ut til folket. I årets bok feirer han julen.

Faglitterære favoritter fra andre forlag Generelt vil jeg si at jeg har størst glede av de bøker som også rent formmessig eller i kraft av sin metode tar nytt grep om et materiale. Kathe, alltid vært i Norge (2003) av Espen Søbye står i norsk sammenheng i en særstilling fordi den lykkes så godt i å gjenskape et levd liv av et rent statistisk materiale. KI


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>