>Min debut Prosa 04|06

Tid är makt. Tid är pengar

Anders Johansen<empty>

Anders Johansen (54) er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og tok i vår initiativ til professoroppropet mot tellekantregimet for forskningspublisering. Han har selv utgitt en rekke fagbøker etter debuten i 1982.


All verdens tid er Anders Johansens debutbok i moden versjon.
Lanseringsdagen var 11. september 2001.

Det var tidlig i 1981, mener jeg å huske, at Röda Bokförlaget tok kontakt. Man arbeidet med en antologi om tid og samfunn; en del viktige historiske og sosiologiske bidrag skulle oversettes til svensk. Året før hadde jeg holdt et foredrag om saken; noen i forlaget hadde vært til stede: Kunne jeg ta på meg oppgaven med å skrive et introduksjonskapittel?
    Emnet hadde jeg viet en del oppmerksomhet allerede. Et kapittel i magistergraden jeg skrev på, handlet nettopp om dét. Hele påsken 1980 hadde jeg slitt med en bunke antropologiske beskrivelser: Tiden var tydeligvis ikke den samme overalt. Jeg hadde prøvd å finne et samlende grep om denne variasjonen, og lett etter en nøkkel til forståelse. Hva innebærer det å leve i en annen slags tid – i praksis: for erfaringen, handlingen, livsfølelsen – kunne jeg sette meg inn i dét? Jeg husker ti stille, grå påskedager, og uavbrutt tankeanstrengelse; jeg husker gleden ved å nå fram til et første gjennombrudd. Ennå kan jeg peke ut hvilke setninger det var, i de gamle antropologiske rapportene, som fikk det til å begynne å klaffe.
    Til Röda Bokförlaget skrev jeg noe forskrekkelig langt noe, fullstendig ubrukelig som introduksjon. Jeg visste det nok innerst inne, og grudde meg for reaksjonen. Så viste det seg at antologiplanen måtte oppgis: Mange av artiklene var allerede utgitt på svensk. På den andre siden var introduksjonen lang som en bok, det var ikke mye som manglet …
    Tid är makt. Tid är pengar ble ferdig i løpet av sommeren 1982. Jeg var blitt stipendiat med eget kontor; det vendte inn mot en trang bakgård, nærmeste nabo var en bingohall. Det var stekende hett denne sommeren, alle vinduer sto åpne. Hele dagen gjallet det i bakgården – monotont, med nærmest hypnotisk effekt: «37 – tallet er trettisju … 14 – tallet er fjorten …» Alltid siden har jeg vært stolt over at jeg klarte å gjennomføre under disse betingelsene.
    Det var stort å holde den ferdige boken i hendene. Typografi var et mirakel den gangen, før pc-ens tid: Hva jeg hadde skrevet for hånd, og ført inn med utslitt fargebånd, og strøket over, klippet og limt – det virket så overbevisende ferdig, på et vis – ja på alle vis! Framfor alt var det forunderlig å se sine luftige, usikre tanker omdannet til en fysisk gjenstand. Jeg bladde og bladde: En slags mangeltilstand inne i hodet hadde fått håndgripelig realitet, det var nesten ikke til å fatte!
    Jeg fikk fem tusen kroner for jobben, og har ikke hørt noe siden. Jeg aner ikke hvor mye boken har solgt eller hvordan den ble mottatt. Det falt meg ikke inn å spørre. Når jeg senere har sett noen henvise til den, har det forbauset meg. Atten år etter utgivelsen kom jeg tilfeldigvis over en anmeldelse.
    Tid är makt kom snart til å stå for meg som et slags første utkast. I årene som fulgte, gjennomgikk jeg et større stoff, og forsøkte å tenke det mer systematisk igjennom. Det ble til en rad artikler om sakens ulike sider. Våren 2001 fikk jeg endelig anledning til å skrive dem sammen. Med All verdens tid hadde jeg nå en norsk versjon, teoretisk mer ambisiøs, tykkere og mer gjennomarbeidet enn den gamle svenske. For at den ikke skulle bli overdøvet eller stilt i skyggen av noe, gjaldt det å komme bokhøsten i forkjøpet: Lanseringsdatoen ble fastsatt til 11. september. Til nå er det så vidt jeg vet kommet én anmeldelse. Trykkbølgene fra Manhattan feide alt annet til side. Jeg har inntrykk av at denne boken – debuten min i moden versjon, sammenfatningen av så mange års arbeid – rett og slett blåste bort for meg.,


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>