>Fagforleggeren Prosa 04|10

Iselin Røsjø Evensen: Egmont Serieforlaget

 Iselin Røsjø Evensen. Foto: privat

Iselin Røsjø Evensen (40) er redaktør i Egmont Serieforlaget, Norges største tegneserieforlag, som bl.a. utgir tegneseriedokumentarer, i tillegg til løpende publikasjoner som Pondus, Nemi, EON og Rocky. Hun jobber også som oversetter fra engelsk, tysk og italiensk.

Hvorfor jobber du med sakprosa? Tegneserier er et morsomt og krevende medium å jobbe i. Man må behandle tekst og tegning med like stor omhu, men som helhet, slik at resultatet ikke blir en illustrert bok. En tegneseriedokumentar er på sitt beste et unikt formidlingsmedium som kombinerer både fag og kunst; god tekst og flotte tegninger.

Faglitterære favoritter fra eget forlag Fotografen av Guibert og Lefèvre. En sterk reisedokumentar i tegneserieform som forteller om fotografen Lefèvre, som vil følge Leger Uten Grenser i Af-ghanistan. Lefèvres fotografier gir en sterk kontrast til den tegnete fortellingen. Den intelligente selvbiografien Husfred av Alison Bechdel er en fortelling om far og datters kompliserte forhold knyttet opp mot Joyces Ulysses. Den er kanskje på grensen til «dokuroman», men grensene er ofte flytende i selvbiografiene.

Faglitterære favoritter fra andre forlag Fiske og Kvernelands Olaf G. er et herlig gonzo-tegneserieverk om deres reise for å gjenoppdage den norske tegneren Olaf Gulbransson, som Norge nesten har glemt, men burde huske. Veiboka til NAF er en svært pålitelig bok som alltid må ligge i hanskerommet! (Kudos til min far, som er redaktør for Veiboka og sliter seg ut på denne hvert tredje år.) Christensen og Eriksens Hvite løgner: stereotype forestillinger om svarte er en artig og viktig bok som belyser nordmenns møte med fremmede – både da og nå. Og når man oversetter, er det fantastiske oppslagsverket Cappelens store Engelsk-Norsk ordbok helt uvurderlig! KI


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>