>Fagforleggeren Prosa 03|10

Cis-Doris Andreassen: Oktober

 <empty>

Cis-Doris Andreassen (44) er seniorredaktør i Oktober og har vært redaktør i forlaget siden 1994. Oktober utgir mest skjønnlitteratur, men har også gitt ut en rekke sentrale sakprosa­bøker, det siste året f.eks. Bjørnson-biografien til Edvard Hoem og Gjennom kjøttet av Espen Stueland.

Hvorfor jobber du med sakprosa? Jeg ønsker meg bøker – skjønnlitteratur og sakprosa – som er godt fortalt og har en avklart poetikk.

Sakprosafavoritter fra eget forlag Tre jeg har jobbet med: Espen Søbyes Kathe, alltid vært i Norge, om en jødisk skolejente som ble hentet av norsk politi, og myrdet i Auschwitz. Det at det nesten ikke fantes kilder, snur Søbye til å bli noe av dynamikken i boka, fraværet hennes får et enormt trykk. Kristopher Schaus På vegne av venner. Essay om at han gikk i begravelser forestått av det offentlige, skrevet med nydelig timing og ditto balansering og avgrensing av prosjektet. John David Nielsens Blott til plaisir for en ørkesløs almenhet og andre artikler. Billedkunstneren skriver ledig og frapperende. Uten å være didaktiske og belærende gjør de poengterte tekstene noe med leserens blikk for kunst.

Sakprosafavoritter fra andre forlag Tobias G. Natter: Die Welt von Klimt, Schiele und Kokoschka. Sammler und Mäzene (Dumont). Wien, mellomkrigstiden. De tre var på kant med akademia; samlere, gjerne jødiske, kjøpte og stilte ut bildene, og mistet dem pga. naziregimet. Stort persongalleri, mye dokumentasjon. Stephen Leet: Richard Neutra’s Milller House (Princeton Architectural Press). Dokumentarbok med tegninger, brev og bilder, om Miller House (1937) i Palm Springs, og om forholdet mellom byggherren og mesterarkitekten. Lars Fiske og Steffen Kverneland: Kanon 1–3 (No Comprendo Press). Tegneserie om Schwitters og Munch, overskuddspreget og perspektivrik kulturhistorisk formidling, med høy kunstnerisk egenverdi.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>