>Bokhandleren Prosa 03|10

Bokhandleren i Norli i Universitetsgata: Inge Pommerel

 <empty>

Fagansvarlig og historiker Inge Pommerel (51) har bygd opp avdelingen for historie- og samfunnsfag i Norli Universitetsgata i Oslo siden midten av 90-tallet. Foruten norsk dagspresse er The Guardian og Newsweek viktige informasjonskanaler – i tillegg til kundene. For det er klart, jobber man i bokhandel må man være nysgjerrig på mennesker, ikke bare på bøker.

Hva skjer på sakprosafronten?
– Sist høst så vi for første gang en dreining fra bøker om 2. verdenskrig til bøker om den kalde krigen, så vi begynner å nærme oss tiden vi lever i! Kommende populære sakprosatema finner man ofte først i kriminal­litteraturen, og det var også tilfellet med den kalde krigen. 80–90 prosent av kundene mine er menn, kanskje en ny type krig vil få kvinnene interessert? Fjorårets brageprisvinner, Politi og røver av Kjetil S. Østli, trekker for eksempel nye kundegrupper inn i avdelingen og selger fremdeles godt. Og det er ikke fordi boka skiller seg ut i hylla! Det er påtakelig hvor like omslagene til true crime-bøkene er, samtlige går i rødt, svart og hvitt …
Bokvåren så langt?
– I fjor var Mammut-en litt likegyldig, men i år har det vært mange interessante titler og ditto høyt salg. Bokvåren er uforutsigbar, plutselig dukker det opp en bok som skaper mye debatt, og små forlag kan komme med overraskende titler. Det er ikke som om høsten, der de fleste bøker får maks én dags oppmerksomhet og lanseringene drukner i hverandre. Europa. En reise gjennom det 20. århundre (2008) av min landsmann Geert Mak går det mye av, den aktuelle tv-serien basert på boka har nok litt av æren for det. Nordmenn er svært anglosaksisk orienterte og ikke særlig opptatt av hva som skjer på kontinentet. Kanskje interessen for Europa viser nye takter?
Kast en mynt i ønskebrønnen …
– Jeg ønsker meg et tellekantsystem som krediterer akademikerne som skriver sakprosa for det allmenne markedet – på norsk!


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>