>Min debut Prosa 03|10

Til fots gjennom Europa

Lise Foss<empty>

Lise Foss (78) har bakgrunn i filmbransjen og NRK, med kultur, historie, natur og reise som hovedfelt. Hun debuterte som forfatter ved fylte 71 år, og det var lidenskapen for å gå som ble døråpneren.

Anne Marit Jacobsen og Lise Foss
Med fot på Europa
126 sider
Gyldendal 2003

Lise Foss
Til fots gjennom Europa
236 sider
Topografisk forlag 2005

Med to elleville smårollinger, ett års permisjon fra NRK og en ektemann i jobb på cruiseskip i Karibien dro jeg optimistisk over havet for å bosette meg i Puerto Rico. Det var i begynnelsen av 1970-åra. Jeg ville finne min øy der drømmen om å bli forfatter skulle gå i oppfyllelse. Jeg var overbevist om at jeg endelig kunne få den roen og inspirasjonen jeg trengte for å skrive. Om hva, tenkte jeg ikke så mye på.
    Det skulle gå tretti år før mitt første bokprosjekt ble en realitet. Året på «drømmeøya» i uvante omgivelser med to småbarn krevde all min energi, og tilbake i NRK etter utløpt permisjon ble lyd og bilde fortsatt min hovedvei til formidling. Men skrivelysten og ønsket om å gi videre erfaringer og opplevelser gjennom språket lå der på lur hele tiden, og da jeg for noen år siden gikk av med pensjon fra NRK, lå veien åpen. Og nå visste jeg hva jeg ville skrive om.
    Jeg har alltid likt å gå – bevege meg til fots gjennom kjente og ukjente landskap. Gjennom arbeidet med reiseprogram i Europa oppdaget jeg at det finnes et nettverk av merkete vandreruter på kryss og tvers av verdensdelen. Jeg ville utforske disse stiene; eldgamle ferdselsårer, pilegrimsruter, handelsveier og muldyrtråkk. Stier som fører gjennom dype skoger, kulturlandskap og byer, over ville fjell, langs elver og innsjøer. Vandreveier som gir innsikt i Europas kultur, historie, gastronomi og arkitektur i tillegg til naturopplevelser. Og fremfor alt kontakt med mennesker. Jeg dro ut på tur, og jeg ville skrive om turene. Jeg ville inspirere andre til å vandre i Europa, og til ansvarlig turisme.
    Det begynte med en bok jeg skrev sammen med min søster som er skuespiller og så kjent at det var lett å få innpass i et av de største forlagene. Jeg hadde ansvaret for bildene og faktadelen. Det ble en nyttig erfaring, men jeg hadde større ambisjoner. Jeg ville skrive mine egne bøker, med personlige opplevelser.
    Jeg begynte å utforske de såkalte E-rutene. En gang i 1960-åra satte en gruppe tyske vandreentusiaster seg fore å forene Europas land med merkete turstier. European Ramblers Association ble stiftet og er i dag paraply­organisasjon for 52 europeiske turforeninger med ansvar for merking og vedlikehold av 11 fjernvandreveier gjennom verdensdelen. Jeg tok først fatt på E/1 som fører gjennom Italia, Sveits, Tyskland, Danmark og Sverige. Med kunnskap om struktur og dramaturgi tilegnet gjennom fjernsynsarbeidet satte jeg opp en disposisjon. Men for å bli forfatter må man jo ha et forlag. Jeg hadde heldigvis lest et sted at en må prøve minst fire forlag før en gir opp, og jeg fikk napp hos det tredje. Lykkelig satte jeg i gang med tekstene, vel uvitende om prestasjonsangst og skrivevegring og at det er stor forskjell på å formidle natur- og kulturopplevelser gjennom språket og gjennom bilde og lyd. Etter hvert åpnet en ny verden seg, en verden jeg trives bedre og bedre i jo mer jeg skriver.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>