>Kortversjonen Prosa 01|10

Haakon Lie: Slik jeg ser det n

Lubna Jaffery Fjell<empty>

Lubna Jaffery Fjell (29) ble etter valget høsten 2009 statssekretær i Kulturdepartementet. Hun mener intervju­boken fra 2008 med Haakon Lie ikke bare bør leses av Arbeiderparti-sympatisører.

Haakon Lie i samarbeid med Hilde Harbo og Hans Olav Lahlum
Slik jeg ser det nå
192 sider
Cappelen Damm 2008

Hva boken handler om Boken beskrives som Haakon Lie sitt politiske testamente. Boken er ført i pennen av journalist Hilde Harbo og forfatter Hans Olav Lahlum, men det er Lies stemme vi følger. Dette er en bok som på mange måter gjør opp status for hva arbeiderkjempen Lie mente om ulike politiske tema, 102 år gammel, kun ett år før han gikk bort. Han tar opp dagsaktuelle tema, internasjonale spørsmål så vel som nasjonale. Invasjonen av Afghanistan og Irak, spørsmålet om staten Israel og palestinernes plass. Lie viser også engasjement for klimaspørsmålene, og behovet for å kutte CO2-utslippene. Lie prater om norsk næringsliv og satsing på jernbanen, han har sterke meninger om høyhastighetstog og Nord-Norge-banen. Også det nye Norge, om islam og innvandring, er oppe i samtalene. Leseren kan se for seg Haakon Lie med hevet pekefinger. Intet tema er for stort, intet for lite. Vi treffer også privatpersonen, en mann på 102 år som bor alene på Ulvøya. Han lager maten sin selv, og har to telefoner – en trådløs som gjør at han lettere rekker å svare. Det er en gammel mann vi møter, men en mann full av både meningers mot og livsmot.

Leselighet
Lettlest. Harbo og Lahlum stiller spørsmålene, Lie svarer. Men det ligger mer i svarene til Lie enn kun svar. Han inviterer til debatt og selvrefleksjon rundt mange viktige og til dels vanskelige politiske spørsmål.

Tese Det kan være vanskelig å utlede en tese fra en samtalebok, men jeg prøver meg likevel: Meninger er noe man har hele livet. Noen meninger forblir uendret, andre meninger endrer man. Uansett fins det en tid i et menneskeliv for å gjøre opp status, enten man er 102 eller 52.

Hvem er for
Dette er en bok for alle som er politisk interesserte og engasjerte. Den kan leses av alle, ikke bare Arbeiderparti-sympatisører og sosialdemokrater, men også om man er politisk uenig med Haakon Lie.

Hvem er mot Ingen, vil jeg tro. Det er jo ved å kjenne motstanderens argumenter en får testet sine egne standpunkt.

Betydning i dag
Selv om boken er relativt ny, kan en allerede si at den er historisk, i og med at samtaler med Haakon Lie nå er historie. Den vil ha betydning i framtiden, som den siste sammenstillingen av Haakon Lies politiske standpunkter.

Favorittsitat «I Kirken har det lenge rast en homofilidebatt, og homofili har vært forbudt i Norge i mesteparten av din levetid. Hva synes du om deres krav til likebehandling med heterofile? Det er klart at homofile og lesbiske skal få lov til både å gifte seg og adoptere barn. Det finnes ingen rasjonelle argumenter mot det, de er fullverdige mennesker på alle måter. Det er trist å oppleve fordommene mot dem, særlig fra eldre. Men om en generasjon tror jeg disse kravene er selvsagte. Og det har jo allerede gått mye framover. Jeg husker hvordan det gikk med Høyre-politikeren Wenche Lowzow, som på 1980-tallet mistet sin plass på Stortinget etter at hun hadde stått fram som lesbisk. Men i dag har vi en byråds­leder fra samme parti som går i spissen for homotoget på homodagen. Kan du tenke deg et større sprang?»


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>