>Fagforleggeren Prosa 06|09

Rasa Ziburkute: NRK Aktivum

 <empty>

Rasa Ziburkute (40) er forlagsredaktør i NRK Aktivum og statsautorisert tolk mellom litauisk og norsk. Hun har tidligere jobbet i Cappelen Akademisk forlag.

Hvorfor jobber du med sakprosa? I sakprosabøkene stilles det oftere spørsmål enn det gis svar, og mange av spørsmålene er vesentlige for vår undring og for en ny forståelse av verden. Sakprosaen slukker kunnskapstørsten i meg. Det kan være herlig frigjørende for en redaktør å være blank på et felt og kunne stille idiotspørsmål til svært kunnskapsrike og engasjerte mennesker som sakprosaforfattere ofte er. Det er fantastisk å kunne bidra til at formidlingen av kunnskapen blir mer allment tilgjengelig.

Sakprosafavoritter fra eget forlag
Andre verdenskrig er et bunnløst tema, og jeg velger derfor to bøker som behandler svært forskjellige sider av den: Kaja Frøysas Tikken Manus – sabotørenes hemmelige medspiller og Eirik Veums De som falt. Nordmenn drept i tysk krigstjeneste. Eirik Veum setter lys på tidligere tabubelagte fenomener i den norske krigshistorien. Jeg synes teksten hans er grundig, kompromissløs og uhyre sterk.

Sakprosafavoritter fra andre forlag Jeg er svært glad i Cappelens Upopulære Skrifter, og Latter og dialog av Mikhail Bakhtin er favoritten i denne serien. Bakhtin snakker om polyfoni, flerstemmighet i en tekst, som er svært relevant når en arbeider med å tilføre dokumentar­bøkene flere perspektiver. Fra høstens bokliste vil jeg trekke fram Forsvunnet av Daniel Mendelsohn fra Press Forlag, et viktig, utradisjonelt og klokt skrevet holocaustverk.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>