>Bokhandleren Prosa 06|09

Bokhandleren p Kvadrat: Ivar Viland

 <empty>

Ivar Viland (30) er butikksjef for Libris bokhandel på Kvadrat kjøpesenter i Sandnes – Norges største kjøpesenter målt i antall kvadratmeter, 85 000 m². Han har en travel måned foran seg, men ser ikke noen sakprosa-salgsuksess denne jula.

Julemåneden er en sann høytid for bokhandlerne. Hvordan forbereder dere dere på rushet?
– Dersom det finnes en fasit på gode forberedelser til jul, hadde jeg vært takknemlig for tips ... De fleste av bestselgerne våre er allerede i butikken, og vi gjør vårt beste for å holde oss oppdatert på alle nyhetene. Vi prøver å kapre de beste julehjelpene som finnes. Samtidig har vi lagt planer for boksigneringer og annonsering. Vi går ikke arbeidsledige!

Kjøpesenterbokhandel, hva innebærer det?
– Mye av salget vårt er impulskjøp. Vi ser veldig fort resultater av endringer vi gjør i butikken – en ny utstilling, en ny «ansatte anbefaler» eller en ny tittel på disken har mye å si for salget. Kundene må få «oioi, se den-opplevelser» av å tilbringe litt tid hos oss.

Hva tror du blir årets bestselgende sakprosa?
– Jeg ser dessverre ingen salgssuksess tilsvarende fjorårets Snåsamannen i hyllene. Vi har store forventninger til Rolf Widerøes bok om David Toska og planleggingen av NOKAS-kuppet, Dødsranet. Vi forventer også å selge bra av boken om Jan Henry T. Olsen, Skynd deg å elske, og ikke minst Frimurernes hemmeligheter av Roger Karsten Aase. Det er nok slik at vi selger mer skjønnlitteratur i år enn vi selger sakprosa. I fjor var det motsatt. Bakgrunnen for dette tror jeg er at det finnes en mengde gode skjønnlitterære «bestselgertitler» akkurat nå, i tillegg til at kundene har blitt veldig forfatter­orienterte. Cecilia Samartin, Camilla Läckberg, Stieg Larsson. Selv dem som ikke leser bøker, «skal» fullføre Larssons tre bøker!


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>