>Forsiden Prosa 06|09

Forsiden 06|09

 Prosa 06 09

Måtte heraldikken og fargene i den stiliserte X på årets siste Prosa vibrere i takt/utakt med dine juleforventninger.

X ER EN FJERN FRENDE i vår norske gren av familien Alfabet. Det blir stemning og fest nårn’n brått dukker opp. I perioder tror man X er død. Men nei, er bare i exil, her nordfra sett. Bor ofte i det engelske, språket med flest latinske ord. Og tross vår xenofobi er også gresk tilstede, i mye mer enn xylofon.
    X var 10 hos romerne. X var G i de germanske runer. Herr Röntgen kalte strålene X. Og hva var alle grafer uten X? Vi blir fattigere uten mystiske X. Så, ikke prøv å fjerne henne, om vi aldri så mye har mareritt om matteeksamen.
    Mens Xerxes og Xanthippe mimrer og Xavier spiller smektende eller velox (hurtig) ønsker Prosa happy X-mas – simplex eller complex – ved exit 2009, til både rex og grex (hjord), dux (leder) og senex (gammel) med eller uten crux (kors), og til øvrig nexus (forbindelse). Unngå excédo (overskridelse), velg exérceo (trene), ev. sex en nox (natt) med den som står deg próximus (nærmest). Og gled kanhende en fugax (flyktning). Máximus arx (borg) garanterer ei felix extrémus.
    Ha en mix av pax, lux og nix (snø)!

 Av Kai Gjelseth


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>