>Min oversettelse Prosa 06|09

Lieve Joris: Leopardens dans

Bodil Engen<empty>

Lieve Joris
Leopardens dans. Kongo – en reise i et herjet land
464 sider
Aschehoug 2009

Bodil Engen (59) har i over 30 år vært oversetter på heltid, og har blant annet oversatt Per Olov Enquist, Toni Morrison og Siri Hustvedt.

Om boken I 1997 reiser forfatteren Lieve Joris til Kongo, et land hun kjenner svært godt etter mange lange opphold. Diktatorpresidenten Mobutu er nettopp flyktet fra landet, opprørsleder Kabilas barnesoldater marsjerer inn i hovedstaden Kinshasa. Som befriere blir de mottatt med begeistring, mens det jaktes på tilhengere av Mobutu og utstrakt plyndring pågår.
    Lieve Joris har gode forbindelser i Kongo. Hun har kjente i alle lag av befolkningen, helt opp på ministernivå, og kan rapportere fra steder som få har adgang til. Hun reiser på kryss og tvers i det krigsherjede landet, blant annet langt oppover Kongo-elven i en rustholk full av flyktninger, og forteller levende og detaljert om steder hun besøker, personer hun møter og det disse har å berette om den siste tidens hendelser.
    Landet er preget av splittelse, korrupsjon og råskap, mange er på flukt, stridigheter mellom stammer og folkegrupper bølger frem og tilbake. I Lubumbashi beretter Joris fra en militær rettergang som minner mye om den mot de to nordmennene i Kisangani. Man blir ganske betenkt.

Om oversettelsen Lieve Joris skriver et klart og nøkternt nederlandsk, så det var ingen spesielle språklige utfordringer i oversettelsesarbeidet.
    Men enkelte scener hun skildrer er så grufulle at de ble oversatt gjennom et slør av tårer: «… drepte de tretten medlemmer av en og samme familie. De hugget hendene av en jente på tre år og lot henne ligge som død. I tre dager lå hun der, mellom likene av familiemedlemmer som ble slitt i stykker av hunder. Hun snakker stadig om disse hundene som tygde på faren og moren hennes, hun er så traumatisert at hun tror det er hundene som har spist hendene hennes også.» Slikt sitter igjen i hodet og kroppen etter arbeidsdagens slutt.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>