>Fagforleggeren Prosa 05|09

Jan Faye Braadland: Tekstforlaget

 <empty>

Jan Faye Braadland  (51) driver et av landets mange enpersonsforlag – opprettet i 1992 primært som kanal for egne utgivelser. Han mener situasjonen for disse småforlagene er krevende i en tid med sterke bokhandlerkjeder og krysseierskap mellom store forlagshus og bokhandler.

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Jeg er opptatt av å utforske forholdet mellom fakta og fiksjon, og har en ambisjon om at bøkene kan nærme seg virkeligheten ved bruk av både faglitterære og skjønnlitterære virkemidler, avhengig av tema som belyses.

Faglitterære favoritter fra eget forlag Årets storsatsing i Tekstforlaget er Bare en overlevende. Tekst og bilder i post-tsunamisk perspektiv. Det er en poetisk, litterær og visuell bearbeidelse av en virkelig hendelse, tsunamien som rammet Sørøst-Asia – og en hel verden – 2. juledag 2004. Vi har også utgitt fabelen Baobab (2001) både som web-bok og print on demand etter prinsippet «Les gratis – kjøp boken!». Og dette var lenge før Googles store piratkopieringsprosjekt og Bokhylla.no var tenkt ut.

Faglitterære favoritter fra andre forlag
En faglitterær tekst jeg finner forbilledlig er Nic Knudtzons Professor, Dr. Ludvig Daaes erindringer og opptegnelser om sin samtid. Jeg vil også framheve Egil Børre Johnsens store Knud Knudsen-biografi Unorsk og norsk, og mener det manglende innkjøpet av denne gjennom innkjøpsordningen for ny, norsk sakprosa viser at denne ordningen er altfor begrenset og tilfeldig. Til slutt nevner jeg Arne Melbergs Selvskrevet. Om selvframstilling i litteraturen, som inngir håp om at det er mulig å bruke kreftene på litteraturen som et både – og i fagligskjønn forening, ikke bare som et enten – eller.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>