>Forsiden Prosa 02|06

Forsiden 02|06

 



<empty>

B Den andre bokstaven i det latinske alfabetet startet sannsynligvis som et piktogram av grunnplanet i et hus (beth) i egyptiske hieroglyfer. B har mange betydninger, blant annet annenrangs (B-film, B-lag). Og i debatten som pågår om bokstavkarakterer ved høgere utdanning i Norge er det kommet fram at den såkalte «normalfordelingen» av karakterer gjør at det går inflasjon i A-er og B-er, og flere studentrepresentanter roper nå på et nytt system med bestått/ikke bestått.
    Forsiden i Prosa viser Oakland 6, en «bitmap»-font (no. «punktkart», en punktvis representasjon av et bilde eller et grafisk element). Et vanlig skjermbilde har vanligvis 72–96 ppi (piksler pr. tomme, piksel/pixel kommer av «picture elements» og står for det minste elementet i et bilde som er bygget opp som punktgrafikk/bitmap). Et skannet bilde kan ofte ha 300 punkter pr. tomme. En tegning eller et bilde som er basert på bitmap må ha lagret et tall (en bitverdi) for hvert punkt i flaten. Dette setter klare grenser for forstørrelser av bildet.
    Oakland 6 (6x6 piksler) er designet ca 1985 av Zuzana Licko (f. 1961 i Bratislava, Tsjekkoslovakia, emigrerte til USA i 1968 og har vært med på å bygge opp Emigre Fonts). Les mer om punkgrafikk og den andre hovedtypen av digitale fonter, såkalt vektorgrafikk/scalable fonts på nettet.

Kilder
www.emigre.com/Licko.php
www.storenorskeleksikon.no
www.wikipedia.org,


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>