>Min oversettelse Prosa 05|09

Klassisk talekunst. Fra Gorgias til Cicero

Thea Selliaas Thorsen<empty>

Thea Selliaas Thorsen er oversetter og postdoktor i klassisk filologi ved NTNU i Trondheim.

Gjert Vestrheim og Tor Ivar Østmoe (red.)
Klassisk talekunst.
Fra Gorgias til Cicero
256 sider
Oversatt av Tormod Eide, Thea Selliaas Thorsen, Gjert Vestrheim og Tor Ivar Østmoe
Vidarforlaget 2009

OM BOKEN For den som er interessert i engasjerende temaer i tillegg til retorisk teknikk og finesse, er denne ferske samlingen av greske og romerske taler midt i blinken. Ikke alle temaene for talene i boken virker like reelle. En av de mest kjente talene til Gorgias, som blant annet opptrer i en eller to av Platons dialoger, er en lovprisning av den mytiske kvinnen Helena, og Thukydid forestiller talen som ble holdt av den athenske statsmannen Perikles i en begravelse for falne i krig. Lysias levde derimot av å skrive rettstaler for virkelige mennesker i virkelige tvister.
    Tidens realiteter trenger seg også på hos Demosthenes som oppildnet athenerne til å yte motstand mot Filip II av Makedonia, Aleksander den stores far. Og i senrepublikkens Roma fremfører Cicero taler under trusler ­om statskupp.

OM OVERSETTELSEN
Det er viktig å påpeke at dette ikke er min oversettelse alene. Jeg har oversatt en del – sammen med de nevnte redaktørene og sammen med Tormod Eide. Slik sett er jeg med på en aldri så liten bevegelse til den «norske» antikkens fremme. Vestrheim har tidligere oversatt svært gresk­inspirerte dikt av Hölderlin til norske vers, Østmoe har blant annet oversatt Pundus til latin og Eide har oversatt både Platon og Aristoteles til norsk.
    Her har jeg oversatt Lysias’ greske retts­tale som kalles «Mordet på Erathostenes». Foranledningen til talen er nærmest tabloid: Eufiletos har grepet sin kone med hennes elsker in flagranti og drept elskeren, ved navn Erathostenes. Dette er lov. Men elskerens familie har anklaget Eufiletos for å ha drept Erathostenes av andre grunner enn utroskap. Det er ikke lov. Lysias skriver så talen som Eufiletos i sin tur må fremføre til forsvar mot anklagene. Midt i talen kommer påstanden at menn som får kvinner til å forelske seg i dem, øver større skade enn menn som voldtar kvinner. Jeg sier ikke mer.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>