>Kortversjonen Prosa 02|06

Deborah Tannen: Det er ikke det jeg sier!

Helene UriFoto: Nina Kammersten

Helene Uri (42) er forfatter av både skjønn- og faglitterære bøker, og hun er utdannet språkviter. Uri sitter i Prosas redaksjonsråd.

Deborah Tannen
Det er ikke det jeg sier!
Cappelen 1992

Hva boken handler om Dette er en bok om kjønn og språk. På baksiden kan vi lese at boken forklarer oss hvorfor så mange kvinner føler at menn ikke snakker til dem, men «bare belærer og kritiserer», og hvorfor så mange menn føler at «kvinner maser og aldri kommer til poenget».  Boken er påfallende svart-hvit i sin fremstilling. Det er tydelig at forfatteren satser på gjenkjennelse hos leserne («Ja, akkurat sånn er Knut mot meg!»), men boken fremstår som uhyre gammeldags og stereotyp i sin beskrivelse av kjønnsroller. Kanskje er USA så annerledes enn Norge, eller kanskje har forfatteren ønsket å feie nyanser under teppet? For alle menn er vel ikke fra Mars og alle kvinner fra Venus når alt kommer til alt?
    Tannen mener at kvinner og menn vil oppnå forskjellige ting med samtalen. Hun hevder at mens kvinner snakker fordi de vil opprettholde en plass i et fellesskap, som i utgangspunktet er et jevnbyrdig fellesskapsnettverk, prater menn for å styrke sin posisjon. Ifølge Tannen er det derfor kvinner er opptatt av å understreke fellestrekk mellom seg selv og andre medlemmer i gruppen, mens menn konkurrerer med hverandre.

Leselighet
Boken er svært lettlest, den er morsom og stappfull av anekdoter. Og den er provoserende på grunn av den nevnte stereotype fremstillingen.

Tese Ved å avsløre kvinners og menns forskjellige samtalestiler, vil alle vanskeligheter og misforståelser mellom kjønnene forsvinne. Lær din partners dialekt og lev lykkelig med ham/henne! Hø!

Hvem er for
Kvinner som føler at min mann forstår meg ikke / menn som føler at min kone forstår meg ikke.

Hvem er mot Mange mener at boken bare bekrefter de etablerte kjønnsbåsene, at den bekrefter og underbygger klisjéaktige forestillinger. Bøkene til Tannen mislikes også sterkt av personer som alltid synes det er noe suspekt ved professorer som stadig utgir bestselgende bøker med talende titler som That’s Not What I Meant – How Conversational Style Makes or Breaks Relationships (1986), You Just Don’t Understand – Women and Men in Conversation (2001), I Only Say This Because I Love You – How the Way We Talk Can Make or Break Family Relationships Throughout Our Lives (2002), You’re Wearing That? Understanding Mothers and Daughters in Conversation (2005). Og det gjør vel ikke saken bedre at hun er kvinne?

Betydning i dag Boken har vært en enorm salgssuksess. Her i Norge var den blant annet hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Den ble en del debattert da den kom, og det er en bok som det ennå refereres flittig til.

Favorittsitat
«Mens Eva hadde funnet trøst i det søsteren og venninnen sa, gjorde Marks bemerkning henne bare enda mer fortvilet.» Det vrimler av setninger av denne typen, så man av og til lurer på om man befinner seg i en slottsroman og ikke i en fagbok. Enten elsker man det, eller så blir man irritert. Jeg faller altså i den siste kategorien.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>