>Kortversjonen Prosa 05|07

Katharine Graham: Personal History

Tove GravdalFoto: Jan Tomas Espedal

Tove Gravdal (44), er freelancejournalist, med utenriksstoff som spesialfelt. Gikk i vår hovedkurset på Forsvarets høgskole. Har utgitt boka Ett år i Champagne. Vinen, folket, regionen sammen med fotograf Jan Tomas Espedal.

Katharine Graham
Personal History
Alfred A. Knopf,
New York 1997

Hva boka handler om Katharine Graham (1917–2001) er en av de viktigste kvinnene i den moderne journalistikkens historie. Hun var sjefredaktør i The Washington Post da avisen gjennom to år gravde seg frem til hele sannheten om innbruddet i Demokratenes kontorer i Watergate-komplekset 17. juni 1972. Graham ble truet av president Richard Nixon og hans menn i Det hvite hus, og hadde sine perioder av tvil om Watergate-dekningen. Men det skulle vise seg riktig av avisen å forfølge tesen om at Nixon visste om innbruddet. I august 1974 måtte presidenten gå av.
    Watergate er bare en av de mange fascinerende historiene i Grahams svært personlige beretning om et ekstraordinært liv. Hennes far, den jødiske finansmannen og sentralbanksjefen Eugene Meyer, kjøpte The Washington Post i 1933. Til tross for Katharines interesse for journalistikk og avisdrift, var det hennes mann Philip Graham som arvet aksjemajoriteten og redaktørstolen fra svigerfar i 1946. Katharine oppdro barn, innredet hus og var sin manns usvikelige støttespiller. I 1963 ville han ta med seg familiebedriften ut av ekteskapet. Men før skilsmissen ble gjennomført, tok Philip Graham sitt eget liv.
    Husmoren Katharine ble nå direktør for The Washington Post Company, som under ektemannens ledelse hadde kjøpt opp Newsweek og flere TV-stasjoner. I 1969 ble hun sjefredaktør, en jobb hun hadde i ti år. Graham pleide omgang med maktpersoner i Det hvite hus og kjendiser i kulturlivet, og skildrer livfullt hva hun så på nært hold. Men det mest fascinerende ved selvbiografien er å lese om hvordan en kvinne med taleskrekk og ønske om å gjøre alle til lags, takler lederrollen i en bransje totalt dominert av menn.
    Graham beretter usminket om hvordan det var å leve med en psykisk syk mann. Hun ironiserer over at hun i sine første lederår ikke forsto at hun som kvinne møtte større ufordringer enn mannlige toppledere. Hun er blottende ærlig om livet som enslig, som ektefelle, datter, mor og som leder. Boken er en dypt menneskelig historie plassert midt i det politiske dramaet i verdens maktsentrum.

Leselighet Personal History er velskrevet og dermed lett å lese, men den er tettpakket av mennesker og historier og krever leserens fulle oppmerksomhet over 624 sider.

Tese Mye av det som skjer i livet er et resultat av tilfeldigheter og flaks. Utfordringen er å gjøre det beste ut av det som skjer.

Hvem er for Kvinner som bør bli ledere, men som tror de ikke er flinke nok.

Hvem er mot De som mener at lav selvtillit, manglende erfaring og personlige kriser diskvalifiserer en person til topplederstillinger.

Betydning i dag
Boken gir et fascinerende innblikk i viktige deler av vår samtidshistorie. Like viktig er Grahams erfaring som kvinne i en høyt profilert lederposisjon. Det hun forteller om sitt selvbilde og kampen for å overvinne egne og andres fordommer, er gyldig for mange – kvinner som menn.

Favorittsitat «What I essentially did was to put one foot in front of the other, shut my eyes, and step off the edge. The surprise was that I landed on my feet.»


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>