>Form & Design Prosa 03|06

Bestrøket og ubestrøket

 Prosa 03 2006

PAPIRET I TRYKKVERSJONEN AV PROSA er et ubestrø­ket, nesten trefritt papir. Men hva betyr det?
    Alt papir (gresk pápyros) er et tynt, flatt materiale som består av fiber som holdes sammen av elektrostatiske (vann)bindinger. Fibrene er gjerne fra tre, men andre materialer som bomull, lin og hamp kan også brukes. Såkalt trefritt papir er laget hovedsakelig av kokt tremasse. Det er altså egentlig ikke trefritt, men massen har gjennomgått en kjemisk kokeprosess for å fjerne lignin og harpiks, og består av 90–100 % ren cellulose. Såkalt treholdig papir er framstilt av en større del ukokt masse (i Norden over 10 %), altså oppmalte trefibre. Treholdig papir inneholder mer lignin, som bl.a. får papiret til å gulne.
    Bestrøket papir er belagt med et ekstra lag, et bindemiddel (latex, leire) for at overflaten skal bli glatt. De fleste ukeblader og magasiner er trykket på bestrøket papir. Svært mange bøker og tidsskrifter trykkes på ubestrøket papir, med en mattere, mer porøs overflate. Noe ubestrøket papir er imidlertid overflatelimt for å gjøre det mer fuktbestandig, slik for eksempel Prosas papir er. Det vil si at papiret er gitt et lag lim (sizing) på overflaten (mais- eller potetstivelse). Prosas papir er FSC-sertifisert, det betyr at råvarene kommer fra sporbare, miljøvennlige plantasjer.
    Valg av papir til bøker, tidsskrift og andre trykksaker har selvsagt betydning for helhetsinntrykket, for trykk- og fargekvalitet, for bestandighet, pris osv. Kanskje en idé å stryke litt ekstra over dette geniale materialet?,


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>