>Fagforleggeren Prosa 03|09

Anne Nygren: Flyt Forlag

 <empty>

Anne Nygren  (48) startet opp enkvinnesforlaget Flyt Forlag for syv år siden, og gir ut sakprosa om seilasene vi leser og drømmer om – og som noen av oss også gjennomfører. Bøkene fra Flyt Forlag kommer i et format som gjør at de får plass selv i den minste bokhylle ombord i en båt.

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Ideen til Flyt Forlag dukket opp på vei hjem etter en 15 måneders eventyrlig seilas gjennom 18 land. Med horisont i blikket, full av pågangsmot, men helt uten forlagserfaring hev jeg meg i gang med prosjektet. Jeg ville gjøre de klassiske, deilige reiseskildringene tilgjengelige for leserne. Som tenkt, så gjort. I dag, syv år etter, har hele 40 titler sett dagens lys. I tillegg til reiseskildringer av norske og utenlandske langturseilere, inneholder serien praktiske håndbøker, essays, polarlitteratur og noen få romaner. Måten jeg driver forlaget på, blant annet ved å trykke små opplag i print-on-demand, gjør at jeg kan gi ut så å si akkurat det jeg vil. Og sist, men ikke minst; ikke en eneste bok havner på Mammutsalg!

Faglitterære favoritter fra eget forlag Vågsom seilas av John Caldwell er en av mine absolutte favoritter. Boken beskriver forfatterens utrettelige kamp for å gjenforenes med sin kjære. Det er rett etter 2. verdenskrig – han befinner seg i Panama, hun i Australia. Totalt uten kunnskaper om seiling eller navigasjon legger han av gårde. Boken er full av skildringer av vanvittige hendelser som gang på gang truer med å gjøre slutt på den dristige eventyreren og farkosten hans.

Faglitterære favoritter fra andre forlag
Carsten Jensens Vi de druknede, Erik Hesselbergs tegneserie Kon-Tiki og mest av alt Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet, altså en lett blanding av sakprosa og romaner.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>