>Fagforleggeren Prosa 03|06

Thore Lie: Gyldendal Akademisk

 

«Her omtales elektrisitetens fantastiske historie og ikke minst kappløpet mellom Edison og Westinghouse ...»

Foto: Sigmund Reite
Thore Lie (58) er forlagsredaktør for medisin og psykiatri i Gyldendal Akademisk og naturviter med doktorgrad i cellebiologi (1981) og i vitenskapshistorie (2003).

Faglitterære favoritter fra Gyldendal Akademisk Her vil jeg først tillate meg å nevne et par fra min egen redaksjon, først og fremst Allmennmedisin (2. utg. 2003), med professor Steinar Hunskår som redaktør, en lærebok som omtales som en grunnpilar innen medisinutdannelsen, samt Legevakthåndboken ­(3. utg. 2005), av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, som er blitt noe av en medisinsk «klassiker» i Norge. Fra Gyldendal for øvrig vil jeg trekke frem Iver Mysteruds monumentale verk Mennesket og moderne evolusjonsteori (2003) og Bill Brysons bok En kort historie om nesten alt (2005), som er populærvitenskap på sitt ­aller beste. Boken Galileos finger av Peter ­Atkins (Humanist forlag 2004) er et annet godt eksempel på hvordan vitenskap kan formidles til et større publikum på en ypperlig måte.

Hvor mange øvrige arbeider med fag­litteratur i ­Gyldendal Akademisk? Vi nærmer oss nå 70 ­ansatte i GA.

Faglitterære favoritter fra andre forlag Med min naturvitenskapelige bakgrunn er jeg særlig opptatt av god populærvitenskap, og blant mine absolutte favoritter vil jeg trekke frem Janet Brownes glimrende Darwin-biografi i to bind (Random House 1995, 2002), som i dag av mange regnes som den beste. En annen favoritt er Ernst Mayrs The Growth of Biological Thought (Belknap Press 1982), hvor en av det forrige århundrets fremste biologer trekker opp de lange linjene i faget. Skal jeg nevne en godbit til slutt, velger jeg Empires of Light (Random House 2004) av Jill Jones. Her omtales elektrisitetens fantastiske historie og ikke minst kappløpet mellom Edison og Westinghouse for å utnytte elektrisiteten i kommersiell hensikt, fortalt på en med­rivende måte.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? Drømmeprosjektet er til enhver tid en norskspråklig fag- eller lærebok som er fullt på høyde med, eller til og med bedre, enn tilsvarende engelskspråklige konkurrenter, og som dermed foretrekkes av våre hjemlige studenter. Vi har hatt noen slike bøker gjennom årene, f.eks. læreboken Menneskets fysiologi (Gyldendal Akademisk 2001) av Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Egil Haug og med ­ypperlige ­illustrasjoner av Kari C. Toverud. Andre norske forlag har selvfølgelig også utgitt tilsvarende bøker som står høyt på min egen favorittliste, slik som Sentralnervesystemet av Per Brodal (Universitetsforlaget 2001), som også er av internasjonal klasse.,


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>