>Fagforleggeren Prosa 02|09

Knut Ola Ulvestad: Font Forlag

 <empty>

Knut Ola Ulvestad  (45) er forlegger i Font Forlag, som han startet sammen med Halfdan W. Freihow i 2005. De utgir i hovedsak norsk sakprosa og oversatt skjønnlitteratur. Ulvestad har jobbet i forlagsbransjen siden 1992.

Hvorfor jobber du med sakprosa? Da vil jeg låne et sitat fra Tove Janson, lagt i munnen på Mummitrollenes gode venn Too-tiki: «fordi allting er usikkert, og det er det eneste som beroliger meg.» De gode sakprosabøkene skaper en helhetlig og utfordrende motvekt til en ellers fragmentert og overfladisk offentlighet. Det er både lystbetont og lærerikt å forsøke å bidra til dette i samarbeid med kunnskapsrike folk med vilje og evne til formidling. Enkelte bøker har forandret vårt liv og vår forståelse av den verden vi lever i. Denne kraften finner man både i skjønnlitteraturen og i sakprosabøkene. Det er riktignok en stund siden Galilei, Hume og Darwin la ned pennen, og man kan innvende at det går stadig lengre tid mellom hver gang de virkelig epokegjørende verkene skrives, men like fullt er bokens format uovertruffent når en ny teori skal formidles, eller et tema belyses fra ulike synsvinkler.

Sakprosafavoritter fra eget forlag Da velger jeg Ole Mathismoens Klima – hva skjer som vi utga i 2007. Han behersker sitt stoffområde usedvanlig godt, og makter å forklare komplekse årsakssammenhenger for sine lesere gjennom en effektiv og pedagogisk prosa. Ole Mathismoen bidro sterkt til å igangsette klimadebatten, men også til å kvalifisere den.

Sakprosafavoritter fra andre forlag Det er nesten umulig å velge. Jeg begrenser meg til nyere norske biografier, og vil peke på Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde av Frank Rossavik, og Mykle. Et diktet liv av Anders Heger. Og så ser jeg frem til Tore Rems varslede biografi om Jens Bjørneboe.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>