>Leder Prosa 02|09

Offentlig debatt om offentlige goder

Karianne Bjellås GiljeFoto: GØRIL TRONDSEN BOOTH

«De nye medlemmene i vurderingsutvalget for sakprosa bør derfor ikke kontant avvise alle enkeltpersonenes og institusjonenes tilbakemeldinger om hvordan ordningen faktisk fungerer – slik de har hatt en tendens til i den offentlige debatten hittil.»

KAN NORDMENN INSPIRERES til mer diskusjon om det offentlige godet som folkebibliotekene er? Ja vi kan! Mobiliseringen og entusiasmen rundt kåringen «Norges beste folkebibliotek» som Prosa initierte i vinter viste det: I mediene, på bibliotekenes egne nettsider, i blogger osv. har det kommet fram viktige sider ved bibliotekene som det sjelden snakkes om. I januar 2009 ga et googlesøk på «Norges beste folkebibliotek» null treff. Ta et søk i dag! Vi takker alle bidragsytere og tusenvis av lesere som stemte i Prosas og Dagbladets kåring, og gratulerer Tromsø bibliotek med tittelen «Norges beste folkebibliotek 2009»!
    Prosa var opptatt av Tromsøs ny storstue også før kåringen. Siden januar har en av skribentene i vår bibliotekserie jevnlig besøkt biblioteket. Reportasjen, som ble ferdigstilt før Tromsø tok topplasseringen, gir et godt innblikk i hva som kan foregå på et moderne bibliotek. Biblioteket får til imponerende mye med stramme budsjetter. For også her sliter de med økonomien. I likhet med andre folkebibliotek, trenger Tromsø mer midler til innkjøp og annen kvalitetsheving av tilbudet om biblioteket skal kunne fortsette en positiv utvikling.
    Et ønske fra Prosa både med bibliotekserien og kåringen, er å få flere til å diskutere bibliotekene. Det bør kontinuerlig være offentlig debatt om offentlige goder. Bibliotekene trenger tilbakemeldinger, ris og ros – i likhet med andre institusjoner, organisasjoner og personer som vil utvikle seg. Det er gledelig å se at kommuner som har satset skikkelig på framtidsrettede bibliotek, fikk uttelling i kåringen. Det er en viktig tilbakemelding til politikerne i et valgår: Biblioteksatsing er stemmesanking!
    En statlig litteratur- og biblioteksatsing er Norsk kulturråds innkjøpsordninger, som preger utvalget av ny litteratur i bibliotekhyllene. Parallelt med de mange mediesakene om bibliotek i vinter, har debatten om disse ordningene kommet opp igjen, igangsatt av manglende innkjøp av sentrale sakprosatitler i den selektive innkjøpsordningen for sakprosa. Debatten har synliggjort at forfatteres, forleggeres, bibliotekers og leseres behov spriker (mer enn innen de skjønnlitterære innkjøpsordningene), og at sakprosaordningen ikke har funnet sin form. De nye medlemmene i vurderingsutvalget for sakprosa bør derfor ikke kontant avvise alle enkeltpersonenes og institusjonenes tilbakemeldinger om hvordan ordningen faktisk fungerer – slik de har hatt en tendens til i den offentlige debatten hittil. Skal ordningen utvikles, må tilbakemeldinger, ris og ros tas på alvor.

Karianne Bjellås Gilje | redaktør | kbg@prosa.no


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>