>Min oversettelse Prosa 01|09

Harry G. Frankfurt: Om Bullshit og Om sannhet

Alexander  LeborgFoto: Privat

Alexander Leborg (35) oversetter sakprosa fra engelsk og svensk. Når han ikke oversetter, er han redaktør og forlegger i Minuskel forlag. Siste oversettelse: Om Bullshit og Om sannhet av Harry G. Frankfurt.

Harry G. Frankfurt
Om bullshit
85 sider
Oversatt av Alexander Leborg
Krakiel/Spartacus 2008

Om bøkene I det språkfilosofiske essayet Om bullshit hevder Harry G. Frankfurt at vår kultur er altfor lite opptatt av hva som er sant. Det er ikke løgnen han vil til livs; løgneren forholder seg jo på sett og vis til sannheten ved å hevde det motsatte av hva som er sant. Den største trusselen mot det siviliserte samfunnet er ifølge Frankfurt bullshitteren, for han forholder seg ikke til sannheten overhodet. Snarere enn å formidle informasjon, er bullshitteren en bløffmaker og manipulator. Da essayet kom ut i bokform, tilrettelagt for et bredere publikum, ble det en uventet bestselger. Noe av essayets popularitet i USA kan kanskje forklares med den avtroppende presidentens til tider lemfeldige omgang med sannheten. I essayet Om sannhet utdyper Frankfurt hvorfor respekten for sannheten er så viktig, og han spør om sannheten faktisk er noe vi bør være så opptatt av, eller om ikke vår kjærlighet til sannheten bare er nok et eksempel på bullshit.

Om oversettelsen Som oversetter fra engelsk må jeg stadig kjempe mot de mange anglisismefellene, og jeg ser det som min oppgave å alltid finne gode norske erstatninger for engelske begreper. Det oppleves alltid utilfredsstillende å la engelske ord stå uoversatt. Sammen med forlaget kom jeg imidlertid, noe motvillig, frem til at ettersom begrepet bullshit må sies å ha etablert seg i det norske språket, ville vi la det bli stående. (Uttrykket oppfattes riktignok langt mer støtende på engelsk – kanskje «pisspreik» er det nærmeste vi kommer – og i USA er Frankfurts bok i mange aviser omtalt bare som On BS eller On bull****.) Til gjengjeld hadde jeg gleden av å oversette en rekke av begrepets synonymer: balderdash, claptrap, hokum, drivel, buncombe, imposture og quackery (galimatias, sludder, vrøvl, vås, floskler, bedrageri og fanteri).


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>