>Leder Prosa 01|09

Ingen bråker om bibliotekene

Karianne Bjellås GiljeFoto: GØRIL TRONDSEN BOOTH

«Vi som engasjerer oss i offentlig debatt og i kultur- og litteraturpolitikk må nok innrømme at bibliotekene alt for lenge har fått seile sin egen sjø, med synkende bevilgninger og bokutlån.»

ALLE VET AT DET SKAL være noenlunde stille i biblioteket. Men det betyr vel ikke at det behøver å være så stille om bibliotekene i den offentlige debatten? Når tausheten råder og meningsbrytningen uteblir, skjer også nedskjæringene i det stille. Siden 1976 har 595 bibliotek blitt lagt ned!
    1976 var det året jeg begynte på skolen, og jeg er nok en av mange som ikke har fulgt godt nok med i timen om hva som har skjedd med bibliotekene de siste tretti årene. I Norge bruker vi i dag under en tredel av våre danske naboer per innbygger på bibliotek! Ja, vi er på jumboplass i Norden. De siste ti årene har antall filialer av norske folkebibliotek gått ned fra 1077 til 807. Om vi går ut fra at de 270 nedleggelsene var uungåelige og riktige, er det et urovekkende signal om at de ansvarlige har gitt opp troen på at folkebibliotekfilialer kan tilføre noe til brukere og lokalmiljø. Digitalisering trenger vel ikke med nødvendighet medføre sentralisering?
    Prosa vil i 2009 ha en reportasjeserie om bibliotek i alle årets seks nummer. Serien Biblio9 skal både beskrive hvordan situasjonen er i dagens Bibliotek-Norge, og spørre hvorfor. Én begrunnelse for å gjøre dette i 2009 er at det kommer en ny stortingsmelding om bibliotek før påske. Men viktigst: Vi som engasjerer oss i offentlig debatt og i kultur- og litteraturpolitikk, må nok innrømme at bibliotekene altfor lenge har fått seile sin egen sjø, med synkende bevilgninger og bokutlån. Situasjonen er ikke lik i alle kommuner, noe Prosas serie vil vise. Men på landsbasis er nedgangen markant i bevilgninger og bokutlån, og det må vi bråke om! La 2009 bli året vi skjerper oss, og snakker om bibliotekene. Vi kan godta ønsket om ro blant bokreolene, men ikke ro i rekkene i den offentlige samtalen om disse sentrale samfunnsinstitusjonene.
    Nettopp folkebibliotekene skulle ha de aller beste forutsetninger for å øke sin betydning år for år i et såkalt kunnskapssamfunn. Men at noe er viktig, leder dessverre ikke automatisk til stort engasjement og ditto bevilgninger. Kanskje har det blitt vel mange festtalefraser om «nasjonens hukommelse», om demokrati, digitalisering, kunnskap, kvalitet og reform. «Alle» synes bibliotek er viktig. 2009 er året der vi skal snakke mer om hvorfor. Og om hva et godt bibliotek er på 2000-tallet. Bibliotekene trenger flere aktive borgere og brukere, ikke mer aktiv dødshjelp.
    Ett konkret tiltak fra Prosa, i tillegg til reportasjeserien, er at vi i samarbeid med Dagbladet i vår vil kåre «Norges beste folkebibliotek». Se mer på prosa.no/bibliotek. Les, skriv og stem! Og snakk om bibliotekene!

KARIANNE BJELLÅS GILJE  | redaktør | kbg@prosa.no


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>