>Fagforleggeren Prosa 05|08

Torhild Bjerkreim: Gyldendal Akademisk

 Foto: Gyldendal Akademisk Forlag

Torhild Bjerkreim (51) er nyansatt forlagsdirektør i Gyldendal Akademisk, og har jobbet med faglitteratur siden 1992 da hun begynte i Universitetsforlaget som redaktør for sykepleiebøker. Hun var redaksjonssjef i Universitetsforlagets helse- og sosialavdeling 1994–1997, deretter redaksjonssjef i Ad Notam Gyldendal, senere Gyldendal Akademisk. Bjerkreim har også vært medforfatter og redaktør på flere sykepleielærebøker, blant annet læreverket Grunnleggende sykepleie.

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Faglitteratur er et spennende arbeidsfelt, og det er svært inspirerende å jobbe med flinke fag- og lærebokforfattere. Det er mye hverdagsspenning i å følge lærebøkers møte med studenter og undervisere. Som forleggere er vi med på å utvikle fagene sammen med forsknings- og utdanningsmiljøene, og på denne måten bidrar vi med å få frem forskningsbasert kunnskap som er et viktig element i kvalitetsreformen.

Faglitterære favoritter på eget forlag Jeg prøver å skumme igjennom så mange som mulig av bøkene vi utgir. Min fagbakgrunn er sykepleie og helsefag, og derfor er Menneskekroppen av Sand, Sjaastad, Haug og Bjålie alltid en spennende lærebok å lese i. Den er også et utmerket oppslagsverk og har et godt nettsted for studenter og undervisere. Boken er i tillegg flott å se på, med sin pedagogiske tilrettelegging av tekst og med vakre illustrasjoner av Kari C. Toverud. Tenk så spennende det er å lese om hvordan smertesansen beskytter oss mot skader, og hvorfor temperatursansen gir oss opplevelse av å fryse eller bli for varm! Jeg liker godt å lese lærebøker som er praktiske og utfordrende for så vel student og helsearbeider. En slik bok er Kristin Heggdals nye bok Kroppskunnskaping, som presenterer en ny forskningsbasert modell som kan brukes i praksis. Bruk av denne modellen gjør langtidssyke pasienter til ekspert på sin egen helse.
    Bøker som bidrar til selvutvikling og refleksjon har alltid fascinert meg. En slik bok er Kritikk av Guro Øiestad. Jeg gleder meg til å lese hennes neste bok Selvfølelse, som blant annet tar for seg hva selvfølelse er og hvordan den oppstår og utvikles.
    Endringskynisme av Amundsen og Kongsvik er en tankevekkende bok om hvordan organisasjonsendring oppleves av mange. Her finnes viktige innspill til ledere som ønsker å gjennomføre en vellykket endringsprosess.

Faglitterære favoritter på andre forlag
Leksikon og oppslagsverk har alltid fascinert meg. Jeg bruker stadig vekk Store norske leksikon og et utvalg av ordbøker, gjerne på nettet. En fagbok jeg stadig leser i, er Sjelsord. Om terapi, poesi og hypnose av Helge Torvund (Samlaget). Torvund er poet og en glimrende forfatter som har evne til å formidle komplisert fagstoff og poesi på en ny måte.
    Ingvard Wilhelmsens bøker Kongen anbefaler og Sjef i eget liv (Hertevig forlag) er viktige fagbøker som minner meg om at det er mange utfordringer i livet jeg må lære å takle. Forebyggende helsearbeid – i teori og praksis av John Gunnar Mæland (Universitetsforlaget) er en lærebok som vektlegger både befolkningsperspektivet og enkeltindividet. Den viser hvordan forebyggende tiltak og virkemidler har effekt på folkehelsa, noe som er viktig i alt helsearbeid.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? 
Drømmen er å lage bøker og nettsteder som studenter må ha for å bli gode yrkesutøvere. Studentene skal forstå det de leser, men like viktig er det at det de leser, får dem til å tenke.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>