>Bokhandleren Prosa 04|08

Bokhandleren i Bergen: Anne S. Posner

 <empty>

Anne S. Posner (41) er administrerende direktør i Studia AS i Bergen, og styreleder i Unipa-kjeden – en bokhandlerkjede for universitets- og høgskolebokhandlere i Norge, som er 100 prosent eid av 21 studentsamskipnader og/eller bokhandler som er er eiet av disse. På forsommeren vedtok regjeringen at det fortsatt blir fastpris på norske fag- og lærebøker ut 2010.

– Studia er Vestlandets største fagbokhandel, står det å lese på deres nettsider. Vi håper jo for deres del at det betyr at dere har svært travle dager nå ved studiestart. Men hva vil det i praksis si å være «Vestlandets største»?
– De harde fakta er 73 millioner i omsetning i fjor, på våre fem utsalg i Bergen – på Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen og Norges Handelshøgskole. Vi er et aksjeselskap heleid av Studentsamskipnaden i Bergen.
 
– Og dere mener selvsagt dere bruker musklene deres til beste for fagmiljøet i vest, da?
– Helt klart. Vi er til for studentene i Bergen. Vi vil bidra aktiv til den lokale fagmiljøutviklingen, og vårt motto er «faglig begjær».
 
– Ser man det. Det lyder jo unektelig mer sexy enn «saklig begjær», men nå har nå sakprosa fått et svært så fast fotfeste som fellesbetegnelse på den litteraturen vi driver med.
– Det er i alle fall ikke fruktbart å betrakte akademisk faglitteratur som er skrevet i en tilgjengelig, ikke-ekskluderende form på en helt annen måte enn «allmenn sakprosa». Det skrives jo enormt mange gode fagbøker som kan leses av de fleste kunnskapstørste mennesker, selv om de ikke studerer et gitt fag.
 
– Prosa prøver å ha et skarpt blikk for nettopp den faglitteraturen, og vi er enig med deg – la oss håpe at de som beslutter veien videre for innkjøpsordningen for sakprosa også får med seg dette innspillet! Men hva med studentene nå til dags? Er de interessert i å kjøpe noe som ikke står på pensumlistene?
– Her må vi vel være ærlige å si at noen nok kun leser pensum og knapt nok det. Andre viser heldigvis interesse for tilleggslitteratur både innen eget fag og om andre temaer.
 
– Nå ble vi nysgjerrige – er det noen forskjell på de tre lærestedene dere har utsalg?
– Det synes som om universitetsstudentene er den studentgruppen som kjøper mest tilleggslitteratur. Studentene på NHH og Høgskolen i Bergen kjøper mindre utover gitt pensum.
 
– Interessant.  Hva med netthandel – begynner noe av handelen å flytte seg dit?
– Vi ser at noe av salget har flyttet seg over på nett, og det er også der vi møter sterkest konkurranse fra både norske og utenlandske bokhandler. Konkurranseovervåkning på nett er en del av hverdagen vår, og har vært det i mange år.

– Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?
– Det blir helt klart mye faglitteratur innen organisasjon, ledelse og markedsføring. Og her utgis det mye bra på norsk! Fagbøker som jeg tror svært mange som ikke har dette som fagfelt, ville finne glede i å lese – som Opptur av Amund Fjedstad, som er en god og lett tilgjengelig bok om å stake ut kursen til egen karriere. Jeg liker bøker som tar opp mange samfunnsaktuelle problemstillinger, som Ivar A. Fahsing og Petter Gottschalks Kriminelle organisasjoner, og Storeulvsyndromet av Thomas Hylland Eriksen. Jeg liker også serier: Hva er-serien til Universitetsforlaget, med kort innføring i aktuelle temaer, er veldig bra.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>