>Bokhandleren Prosa 02|06

Bokhandleren på Adamstuen: Eivind Bergman

 

«Jeg tror ­fysiske utsalg er helt avgjørende for rekrutteringen av nye ­samlere og lesere.»

Foto: privat
Eivind Bergman (44) har siden 1983 drevet Adamstuen antikvariat i Oslo. Han selger mye via nettet, men entusiasmen er størst for det fysiske utsalgsstedet.

Merkedager/viktige hendelser i arbeidet som bokhandler Noe av det viktigste for antikvariatet var da jeg kjøpte André Bjerkes boksamling i 1985. Boksamlingen tilførte butikken et rikt utvalg av lyrikk, litteraturhistorie og skjønnlitteratur. Andre merkeår er da butikken flyttet til større lokaler i 1986 og ytterligere utvidet i 1999. Det medførte at vi fikk bedre plass til å stille ut bøker innen våre hovedsatsningsområder lokalhistorie, 2. verdenskrig, kunstbøker og kunstindustri. I dag kan vi tilby et sted mellom 35 000 og 40 000 titler.

Hva er de viktigste funksjonene til antikvariatene? Antikvariatene får en stadig mer betydningsfull rolle i bokomsetningen på grunn av den ordinære bokhandelens korte lagertid for boktitler. En bokhandler har primært bøker fra de siste to årene. Antikvariatene dekker de siste 500 årene. Uten antikvariatene ville svært mange boktitler være vanskelig tilgjenglige. Bibliotekene bruker jo også antikvariatene systematisk for å supplere og komplettere sine samlinger. De som oppsøker meg, er to-tre hovedgrupper: samlerne og de som er på jakt etter litteratur i forbindelse med arbeid, forskning eller studier. Og så har vi leserne som er på jakt etter utgåtte titler de vil lese. Felles er jo at alle er opptatt av boka som medium, og da gjerne den opprinnelige utgaven. Det er en annen følelse med en «gammel» bok, enten den er fra 1800- eller 1980-tallet. Omslag, trykk og øvrig bokutstyr gir jo et tidsbilde fra da boka faktisk ble skrevet og utgitt. Lesningen blir forskjellig om du leser en førsteutgave eller en pocket fra vår tid, tror jeg.

Hva er utfordringen for norske bokhandlere i dag? En større og større del av bokomsetningen flyttes over til Internett. Over halvparten av det jeg selger, er nå faktisk via nettet, og jeg selger mer enn noensinne. Jeg leste en artikkel om antikvariatene i Storbritannia, der flere og flere fysiske utsalg forsvinner og omsetningen går over til nettet. Jeg liker ikke helt denne utviklingen, og det er også synd om bokhandlene på småstedene blir borte. For meg er det viktig å sørge for at det fortsatt er synlige antikvariater og bokhandlere, det at det fortsatt er mulig for folk å komme inn et sted for å bla i bøker og få personlig service – få anbefalinger og oppdage noe de ikke visste de så etter. Det stimulerer interessen både hos boksamlere og boklesere. Jeg tror også fysiske utsalg er helt avgjørende for rekrutteringen av nye samlere og lesere på lang sikt. For stor ensidig satsing på Internett kan ødelegge mye av det fine kretsløpet de bøkene som er verdt å ta vare på er del av i dag.

Faglitterære favoritter og anbefalinger Jeg liker godt litteraturhistorie. Hamsun-biografien til Kolloen var fin. Ellers så var det artig å lese Munch-biografien til Atle Næss. Den ga et fint bilde av Munchs liv på godt og vondt. Det ligger jo også litt i dagen at jeg ikke først og fremst er opptatt av dagens litteratur. Jeg synes det er vel så fascinerende å ta frem et eksemplar av Turistforeningens årbok fra 1880 for å lese om en fjellvandring. Da føler man virkelig stemningen fra en svunnen tid.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>