>Fagforleggeren Prosa 02|06

Ida Berntsen: Cappelen

 Foto: Rigmor Mydskov
Ida Berntsen (35) har fra 2000 vært forlagssjef for dokumen­tarlitte­ratur i J.W. Cappelens Forlag. Hun har arbeidet i forlaget siden 1997 med områdene biografi, historie, reiseskildringer, politikk, debatt, satire og populærvitenskap.

Faglitterære favoritter fra ­Cappelen Henrik Groth: Har forleggerne sjel? (Innledning til Cappelens høstkatalog. Oslo, 1957). «Forleggeren er en formidler, en forløser, en mellommann. Som sådan er han nøytral og pregløs, uten lukt og smak. Men samtidig er han lyttende, speidende, behovsprøvende. Her er han ivrig og allestedsnærværende, en snushane, en kobler. Som sådan lukter han. Er forleggeren tilfeldigvis utstyrt med sjel, blir det en privatsak.»
    En fullkommen stillingsbeskrivelse for redaktører og forleggere. Essayet til Cappelens tidligere forlagssjef viser en fremragende stilist og polemiker, konservativ og radikal på en og samme tid, og med brodd og evne til å provosere – selv førti år etter publiseringen.

Nils-Øivind Haagensen: Møt meg, møt meg, møt meg (Oslo, 2006). «Det er ikke en eventyrer som sitter her. I sete 23, vindusplass, åpent vindu, sol i ansiktet, gul trøye, lys bukse, TLS og sort penn. Stadig på telefonen hjem. Ikke en eventyrer.»
    Forfatteren gruet seg til avreisen, som skulle danne grunnlaget for boken, nå lengter han hjem. Det skjer ingenting i Manchester, Torino eller Trieste. Togturen igangsetter heller en reise innover, og refleksjoner om tilhørighet og ensomhet. Det tiltalende og grenseoverskridende i Haagensens forfatterskap er at poesien ligger tett på sakprosaen, og sakprosaen tett på poesien.

Hvor mange øvrige arbeider med fag­litteratur i Cappelen? To redaktører på dokumentarlitteratur, pluss ca. 15 redaksjonelle medarbeidere fordelt på Fakta og Cappelen Akademisk Forlag.

Faglitterære favoritter fra andre forlag Sir ­Isaiah Berlin: The Hedgehog and the Fox (New York, 1953). Med utgangspunkt i Lev Tolstojs roman Krig og fred og den greske filosofen Archilochus utsagn om at «reven kan mange ting, men pinnsvinet kan bare én, stor ting,» hevder Berlin at det finnes to typer tenkere: Pinnsvinet, som har inngående kjennskap til én ting og følger én teori. Og reven, som kan litt om alt og heller søker sammenhenger. En innsiktsgivende måte å betrakte både samfunn og litteratur på.

Terri Jentz: A Strange Piece of Paradise (New York, 2006). En sommernatt i den amerikanske ørkenen våkner to studievenninner av at en mann kjører over teltet deres med bil. Deretter angriper han dem med øks. Begge kvinnene overlever så vidt. Shayna lider av hukommelsestap, Terri husker hver detalj av angrepet. Den grusomme felles erfaringen knytter dem ikke nærmere sammen, men skaper uoverstigelig distanse og ødelegger vennskapet. Ingen blir noen gang siktet eller mistenkt for forbrytelsen.
    Femten år senere reiser Terri tilbake. De omfattende intervjuene hun gjennomfører med menneskene i småbyen, leder til en skremmende åpenbaring: mange sier at de vet hvem som gjorde det; han går fri midt iblant dem.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? Drømmene står på arbeidslisten. Det er mitt yrkes vanvittige privilegium.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>