>Fagforleggeren Prosa 01|08

Torbjørn Lefstad: Tapir Akademisk Forlag

 <empty>

Torbjørn Lefstad (52) har siden 1994 vært forlagssjef i Tapir Akademisk Forlag i Trondheim. Forlaget har utgivelser innen de fleste fagområder på universitets- og høgskolenivå, og har 12 faste medarbeidere.

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Kunnskap er grunnlaget for utviklinga av et godt og rettferdig samfunn, så det å få jobbe med formidling av kunnskap er meningsfylt. Jeg har også alltid hatt en fasinasjon for bøker – jeg jobber nå hardt for å få den samme fasinasjonen for digitale produkt. Fagforleggeri er også en herlig blanding av kunnskap, kreativitet, produksjon, teknologi, markedsføring og økonomiske bekymringer. I tillegg er det en jobb som innebærer at en får møte mange kunnskapsrike og interessante mennesker.

Faglitterære favoritter fra eget forlag: Trøndelags Historie i tre bind er et godt historieverk som ble til etter en lang og krevende prosess. Jeg synes den er et godt eksempel på formidling fra arkeologer og historikere ut til allmennheten. Jødene fra Trondheim er også ei god og viktig bok. Med utgangspunkt i nære, lokale og kjente forhold gir boka innblikk i europeisk historie om ufattelige overgrep.
    I læreboksjangeren er Mathema et svært godt matematikkverk for høgskoler på norsk. Det å klare å realisere et krevende verk, og lykkes i sterk konkurranse med engelskspråklig litteratur, føles godt. Da mener jeg at vi gjør en god jobb.
    Det å utvikle gode lærebøker på norsk er viktig både faglig, pedagogisk og kulturelt sjøl om mange i universitets- og høgskolesektoren setter likhetstegn mellom internasjonalisering og engelskspråklige lærebøker.

Faglitterære favoritter fra andre forlag: Valget farges vel av en personlig interesse for historie, og da er det mye å velge i. Dee Browns Bury my heart at Woundeed Knee gjorde et sterkt inntrykk da jeg leste den i ungdommen. Jeg er fasinert over detaljrikdommen og dramatikken i Antony Beevors bøker Berlin og Stalingrad. Det er vel ikke sikkert at alle vil plassere denne i kategorien faglitteratur, men forlaget Phaidons Century med fotografier fra hele 1900-tallet er ei utrulig spennende bok.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? Snakker vi drømmer, har jeg arbeidstittelen klar: Den store obligatoriske boka for alle studenter!


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>