>Bokhandleren Prosa 01|08

Bokhandleren i Oslo: Eva Thorsen

 <empty>

Eva Thorsen (50) er butikksjef i Tronsmo bokhandel i Kristian Augustsgate 19 i Oslo sentrum. Bokhandelen er 35 år i 2008.

– Tiden er kommet til Tronsmo i Prosas bokhandlerspalte. Det er jo mange av tidsskriftets lesere som nevner dere når man skal trekke frem en forbilledlig, fri bokhandel. I anledning av at dere i år er skikkelig voksne – 35 år –  skal dere få fortelle om noen av kundereaksjonene du er stolt av.
– Vi får entusiastiske tilbakemeldinger fra kunder hver dag. Faste kunder pleier å si at de er glade for at vi finnes, og uttalelser som «Hva skulle jeg ha gjort uten dere» er ganske vanlig. Det er inspirerende. Og nye kunder som er her for første gang, blir overrasket over hvor mye bra bøker det kan finnes i en bokhandel i dette landet, hvor fokuset alt oftere er stilt på bestselgere. Lou Reed kalte oss «en sofistikert bokhandel». Det var et morsomt epitet.

– Prosas hjertesak er jo faglitteraturen og sakprosaen – og vi er litt nysgjerrige på hvilke kriterier Tronsmo går etter i utvelgelsen av sortimentet deres her?
– Vi tar inn de viktige bøkene som vi tror at våre kunder er interessert i, og så tar vi inn bøker som vi synes at våre kunder bør ha, men som de kanskje ikke visste om. Vi følger med på hva som skjer i verden.
– Det ryktes at dere ble oppringt av Fritt Ords styreleder Francis Sejersted og forespeilet at om dere sendte inn en søknad om driftsstøtte til bokhandelen, ville stiftelsen se på den med velvillighet. Hva skjedde?
– Detaljene rundt kontakten med Fritt Ord  vet nok vår styreformann mer om enn meg. Det jeg vet er at vi i 2000 fikk 500 000 i støtte, og de pengene var med på å redde bokhandelen. Vi ble overglade for denne støtten.

– Det ryktes også at dere takket nei til å flytte Tronsmo til det nye Litteraturhuset i Oslo. Hvorfor det?
– Vi trives best her vi er, her på Tullinløkka!
– Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?
– Hmm, vanskelig spørsmål. Jeg liker godt Kapuscinski, men sist leste jeg Julia Scheeres Jesusland som kom på Spartacus i høst, oversatt av Erik Ringen. Den boken, sammen med filmen «Jesus Camp», gir et bra bilde av hva kristenfundamentalistene i USA driver med om dagen.

 


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>