>Forsiden Prosa 01|08

Forsiden 01|08

 Prosa 01 2008

Prosas lille bokstavseminar er, som nevnt og oppdaget, ikke strengt kronologisk. Etter forrige nummers L fra senromantikken, vises her en sjablon-M. Denne «trykkmetoden» er stort sett utviklet av industrialismen.
    Vi har alle sett sjabloner i bruk der vanlige trykketeknikker ikke var mulige eller hensiktsmessige: på store trekasser og annen emballasje, på e-verkets koblingsbokser, på korte advarselskilt og annen vrient plassert informasjon. Og på militært materiell, fra kjøretøy til typebetegnelser på så ymse utstyr.
    Sjablonene er ofte av metall. De enkelte bokstaver kan gjerne kobles til den neste i som regel korte ord. «Trykkfargen» påføres vanligvis manuelt. Sjablonbokstavene (eng: stencil letters) finnes av flere typer, både grotesker (jevntykke bokstaver) og antikva-bokstaver (med tynne hårstreker, tykkere grunnstreker og seriffer/«føtter», som her) er utgangspunkt for dette funksjonelle redskapet.
    Men (den tekniske) verden går fremover. Gradvis har det fleksible «silketrykk» (serigrafi) erstattet sjablonene, for eksempel på sykler og et utall av tidligere umulige overflater.

Av Kai Gjelseth

 


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>