>Bokhandleren Prosa 06|07

Bokhandleren i Kristiansand: Grethe Broen

 Foto: Privat

Grethe Broen (45) er daglig leder i Sørbok. Sørbok ble opprettet i 1975 og er Sørlandets største fagbokhandel med ni ansatte, og utsalg på kampus i Kristiansand og i Grimstad.

– Gratulerer som universitetsbokhandel! Har Sørbok endret profil etter at Høgskolen i Kristiansand ble universitet i år?

– Nei, vi har ikke endret profil – vi er rett og slett fornøyd med den profilen vi har. I antall titler kan vi måle oss med universitetsbokhandler i noen av de større norske byene, og vi har ca 15 000 unike titler tilgjengelig.

 – Det høres lovende ut. Hva vil du si er Sørboks særpreg, da?

– Vi skiller oss nok fra mange fagbokhandler ved at vi forsøker å være en opplevelsesbokhandel. Vi har valgt å være en bokhandel som rett og slett har det meste som utgis, på lager, selv om vi ikke er det vi i bransjen kaller en fullassortert bokhandel. Området rundt diskene skal være så mangfoldige og innbydende som mulig, med stor kaffebar, mulighet for å sette seg ned og lese og bla. Selv om hovedoppgaven vår er å skaffe studenter alle bøkene de trenger for å lykkes i studiene sine, vil vi inspirere dem til lesning også utover pensum. Studenter som er glade i å lese, kan velge fra hele bredden av skjønnlitteratur hos oss.

– Prosas hjerte banker jo ekstra sterkt for den allmenne sakprosaen – og den faglitteraturen som ikke er skrevet for å fylle hull på pensumlistene. Hvordan behandler dere denne litteraturen? Rydder dere noen gang de beste utstillingsplassene for bøker som ikke på forhånd er utropt til bestselgere fra forlagene?

– Allmenn sakprosa har en sentral plass hos oss, og profileres sammen med skjønnlitteraturen. I vårt 400 kvm store lokale har vi plass til å lage podier og andre utstillingsplasser, og vi prøver definitivt å prøve oss med mengdeeksponering av titler som ikke får så stor medieoppmerksomhet. Et eksempel er den flotte «Hva er»-serien til Universitetsforlaget. Her har vi nå alle titlene inne, og et monter med mange av hver bok sentralt plassert ved kassa. Det er ikke tvil om at slik eksponering selger. En annen bok vi har hatt en god stabel av i høst, og brukt mye penger og krefter på, er Fagbokforlagets praktverk Jorda sett fra himmelen. Men når det er sagt, så er det mange titler, både sak og skjønn, som med nødvendighet står i bokhandelen alfabetisk og med ryggen ut – det er mange titler som kjemper om de beste plassene …

 – Hva med netthandel – begynner noe av handelen å flytte seg dit?

Vi er til stede på nettet, men ønsker å overbevise våre kunder om at det fysiske bokutsalget har livets rett. Her kan man bla og finne masse man ikke visste man så etter. Nettbokhandelen kan man bruke om man ikke rakk åpningstiden, eller ikke får sove om natta.

 – Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?

Jeg må innrømme at det blir mest skjønnlitteratur på meg, men jeg liker å lese bøker om ledelse, opplevelsesøkonomi og -industri. De siste titlene var Lena Mossberg om Å skape opplevelser og Susanne Gjerde om Coaching. Hva og hvorfor og hvordan. Jeg liker også den nevnte «Hva er»-serien til Universitetsforlaget – her finner jeg mange tema jeg har lyst til å vite noe om, som Hva er EU, Hva er psykologi og Hva er kreativitet.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>