>Fagforleggeren Prosa 01|06

Live Cathrine Slang: Pax Forlag

 

«Jeg vil utgi bøker som gjør en forskjell. Som er velskrevne, viktige, varige og vakre ...»

Foto: Privat
Live Cathrine Slang (52) har siden 1992 vært forlagsredaktør i Pax Forlag, innen områder som kulturvitenskap, kunst, litteratur, språk, medier og klassikere.

FAGLITTERÆRE FAVORITTER FRA PAX Fortsatt ruver Norsk innvandringshistorie redigert av Knut Kjeldstadli; trebindsverket er et resultat av mange års planlegging og forskning. Fra fjorårets Pax-liste nevner jeg den spenstige formidlingen av solid fagkunnskap i Norsk arkeologisk leksikon og Gro Steinslands Norrøn religion. Andre akademiske fagbokfavoritter: Artes-serien, som startet i 2000 og avsluttes i år. Da vil den bestå av 16 oversatte essay innen estetisk teori (fra Heidegger til Danto) med etterord av norske eksperter. Selvfølgelig fremhever jeg også ­Ibsen-årets viktigste fagbok­utgivelse, Toril Mois Ibsens modernisme, en nylesning av Ibsen – og av litteraturhistorien. Og Jeanette Sky om Kjønn og religion, et alltid aktuelt tema.

HVOR MANGE ØVRIGE ARBEIDER MED FAGLITTERATUR I PAX? Tre andre forlagsredaktører pluss redaksjonssjefen.
 
FAGLITTERÆRE FAVORITTER FRA ANDRE FORLAG «Gamle» favoritter: Dag Østerbergs bok Det moderne (Gyldendal) på grunn av kombinasjonen samfunnsfag og estetiske fag, godt skrevet og tilstrekkelig tilgjengelig for en interessert leser. Fra Gyldendals Ariadne-­serie: Ina Bloms supre bok om Joseph Beuys. Også i særklasse: Espen Søbyes bok Käthe. Alltid vært i Norge (Oktober), fordi han tenker dypt, mener sterkt, dokumenterer grundig og skriver lett. Dessuten vil jeg løfte frem ­Johan Vetlesens Smerte (Dinamo) og Torgeir Skorgens Rasenes oppfinnelse (Spartacus). Jeg er svak for alvoret i slike bøker. Fra i år: ­Ottar Grepstads Viljen til språk (Samlaget), et ambisiøst og nødvendig prosjekt, framifrå formidlet. Jeg gleder meg til Cathrine Holsts bok om feminisme (i Hva er-serien til Universitetsforlaget).

HVILKE BOKPROSJEKT DRØMMER DU OM Å REALISERE? Etter å ha vedgått hangen til det varige og det vanskelige, er jeg fristet til å si: Noe enklere! Men det er nok ikke helt sant. Da heller få den rette til å skrive Pax Forlags historie, fortellingen om det kulturpolitiske miljøet og de sosiale bevegelsene forlaget er et produkt av. Jeg drømmer om prosjekter som er realistiske og lar seg gjennomføre. Noen av mine bokfantasier har allerede blitt virkelighet, som Artes-biblioteket. Generelt vil jeg fremme bøker som kombinerer kulturstudier med samfunnsanalyse. Gjerne også lærebøker. Og kulturhistorie uten etnosentriske briller. Bøker som gjør en forskjell. Som er velskrevne, viktige, varige og vakre – en bok er i seg selv et kulturprodukt der teknisk standard og bok­design har betydning. At form skal tjene innhold, bør være idealet for moderne folkeopplysning – og for godt fagbokarbeid.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>