>Forsiden Prosa 04|07

Forsiden 04|07

 Prosa 04 2007

Et alfabet er et sett tegn for lyder mennesker bruker i språk. Etter det første alfabetet, i kileskrift (se Prosa 03|07 s. 63), laget grekerne sitt. Romernes videreutvikling av dette er fortsatt forbilder for våre store bokstaver, versalene. Fransk, norsk og andre språk har tilføyd enkelte egne tegn.
    Romerne hadde verken J, K, U eller W. J ble gradvis innført som nyansering av I som boktrykkskrift fra ca. år 1500. For å øke tydelighet/leselighet, og skille J fra I, bryter ofte versal J med alle andre bokstaver ved at den er lengre, dvs. går nedenfor de andre versalenes bunnlinje. Initial-tegnere var en egen yrkesgruppe alle­rede før bøker ble trykket. Faget fortsatte som et selvstendig metier innen typografien. Etter renessansen og barokken blomstret varierte og «sære» bokstavtyper opp igjen i victoriatiden. Forsidens J er fra slutten av 1880-tallet.
    Som vi vet ble en gul J brukt av nazistene på en særs kynisk og ydmykende måte. Måtte det aldri gjenta seg. Vi har alle ansvar for det. Det har også sionistene, i og utenfor Israel, ved sin oppførsel i okkupert palestinsk land.

Av Kai Gjelseth


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>