>Forsiden Prosa 03|07

Forsiden 03|07

 



<empty>

Prosas forsider er også et selektivt typografi- og bokstavleksikon. Se tidligere artikler her >

Initial «i» vises på forsiden denne gangen, i form av et tresnitt fra slutten av 1400-tallet. Da Johan Gutenberg og hans stab trykket den første bok, 1453 (42-linjers Bibelen), var dette ingen helt ny oppfinnelse, men en kombinasjon av kjente faktorer. Likevel en hendelse av totalt uoverskuelig betydning. Denne kombinasjon/effektivisering var mye glupere enn Gutenberg og hans samtid kunne ha fantasi til å ane.
    Bokillustratører/-kunstnere i vår forstand fantes ikke den gang. Alt var håndverk. Men elementer i teksten kunne vektlegges og belyses (illumineres). De frodige initialer markerte lettere hvor i den ellers ofte visuelt monotone tekst man var, og ble utviklet av folk som kun gjorde dette. De ble tilført boken etter at brødteksten var trykket, ved tresnitt, kobberstikk eller i gilde farger for hånd. Så kunne vidunderet sendes til bokbinderen.
    Yrker oppstår, og forsvinner. For ikke så lenge siden trodde man at hullkortpuncher var fremtidens jobb. At utallige grafiske yrker har kommet og gått innen repro og trykk, vet vi alt om. Ikke minst nå, i vår pc- og mac-tid.

Av Kai Gjelseth


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>