>Bokhandleren Prosa 03|07

Bokhandleren ved Skagerrak: Solveig Røvik

 

Solveig Røvik (45) er daglig leder i Bokbyen ved Skagerrak i Tvedestrand. Hennes sterkeste bokby-opplevelser er når voksne menn gråter over å finne bøker de har lett etter i årevis.

<empty>
For mer informasjon om sommerens program i bokbyene ved Skagerrak og i Fjærland, se www.bokbyen-skagerrak.no og www.bokbyen.no.

Solveig Røvik er daglig leder i Norges andre bokby – Bokbyen ved Skagerrak i Tvedestrand, som startet i juni 2003. Bokby er et lite tettsted med bruktbokhandel som dominerende særpreg, og butikklokaler som ellers ville stått tomme, er fylt med antikvariater. Opprinnelsen til bokbyideen var da Richard Booth solgte trailerlass av bruktbøker i den ledige kinoen på hjemstedet sitt Hay-on-Wye i Wales tidlig i 1960-årene. Han kunne da knapt tenke seg at denne lille landsbyen senere skulle huse opp imot 40 bokutsalg, med en verdenskjent litteraturfestival hver vår. Hay-on-Wye, som den gangen nesten hadde dødd ut som landsby, blir nå besøkt av flere millioner hvert år. De andre bokbyene som siden har spredd seg over hele verden, har ikke vokst seg så store. Prosa skrev i fjorårets sommernummer om Norges første bokby i Fjærland, som da arrangerte den internasjonale bokbyfestivalen (se intervju med Kari og Claus Kvamme i nummer 03/06 på www.prosa.no).

Hva var årsaken til at Norges andre bokby ble startet akkurat i Tvedestrand?
– Det var Bokbyen i Fjærland som inspirerte oss. Konkret var det Peter Svalheim som lanserte ideen for noen av oss som bor her året rundt. Dette var rett etter årtusenskiftet – da sto det mange flotte, hvite sørlandshus tomme i sentrum av Tvedestrand, lokaler som var forlatt av andre næringsdrivende fordi de var for upraktiske etter dagens standard. Vi hadde et forprosjekt i 2002 med to utsalg første sommeren, så ble det offisiell åpning sommeren 2003.

Hvor mange bokutsalg kan dere tilby besøkende?
– Vi er organisert litt annerledes enn i Fjærland. Vi har en stiftelse som en paraplyorganisasjon, og vi driver to dugnadsdrevne utsalg, i tillegg til å stå for sommerens program og øvrige arrangementer. Resten, dvs. 14 bokutsalg og 7–8 bokkroker (i andre butikker i Tvedestrand) står for eierens egen risiko og regning. Bokbyen har jo generert et helt kobbel av bokentusiaster, i blomsterbutikken selger de for eksempel faktabøker om blomster og hagestell.

Kan du dele noen gode bokbyhistorier med ­Prosas lesere?
– Det var jo veldig stas med den offisielle åpningen, der blant andre Lars Saabye Christensen var gjest. Han kommer igjen i sommer også. Men de sterkeste opplevelsene er vel å se voksne menn med tårer i øynene fordi de har funnet bøker de har leita etter i årevis.

Hva er bokhandlernes viktigste utfordring i dag – enten dere selger brukte eller nye bøker?
– Her er jeg ikke i tvil! Det er å inspirere og oppdra nye lesere, åpne litteraturen for barn og unge. En fordel for oss som driver bruktbokhandel er at vi kan ha et større fokus på leseropplevelsen, ikke på massesalg og medie­oppmerksomhet i en kort, hektisk periode. Vi kan gi liv til bøker som med urett er glemt, få fram mangfoldet. Det er dette som driver oss.

Til slutt ønsker vi noen faglitterære favoritter og anbefalinger på sommersakprosa fra det solfylte Sørland.
– Jeg velger meg historieverk, jeg liker å lese om det som har skjedd for lang eller kort tid siden, enten det er lokalhistorie om sjøliv og Sørlandet, eller Europahistorien til Alnæs. Den siste er langt oppe i bunken nå!


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>