>Fagforleggeren Prosa 03|07

Arno Vigmostad: Fagbokforlaget

 

Arno Vigmostad (37) er en av gründerne bak Fagbokforlaget og har vært forlegger siden starten i 1992. Vigmostad er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. Han er åpenbart født med en genfeil siden han stort sett husker utgivelsesår og forlag på alle bøkene han leser.

<empty>

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Jeg jobber med bøker og helst faglitteratur fordi jeg rett og slett ikke kan tenke meg noe mer lystbetont. Så mange spennende mennesker man møter! De beste innenfor hvert sitt område. Jeg gikk rett fra skolebenken og over i forleggeriet, men føler meg ofte som en læregutt. Det er stadig noe nytt å sette seg inn i, og flere av mine forfattere har også vært mine forelesere. Kombinerer du dette med de gode samtalene og det tette fellesskapet mellom forlegger og forfatter, har du en sikker oppskrift på det gode liv.

Faglitterære favoritter fra eget forlag: Fagbokforlaget dekker stort sett alle akademiske fagområder, så det er nok å velge fra. Likevel ønsker jeg å trekke frem tre bøker som hver på sin måte har betydd mye for meg. Den første er en typisk lærebok. Psykologi i organisasjon og ledelse av Geir og Astrid Kaufmann har vært en klassiker siden den kom. Boken eksemplifiserer det jeg søker i en god fagbok, at selv pensumlitteratur kan ha høy litterær kvalitet, og at det å trekke veksler på ny forskning og praktisk erfaring drar leseren nærmere faget.
    Verdt å vite om vin er med sine snaue 250 sider en bred introduksjon til all verdens vin. Kan du denne, er du godt på vei til å bli sommelier. Forfatter er Arne Ronold, nordens eneste Master of Wine.
    Det ble nesten for mye Ibsen i det store jubileumsåret i fjor. Alle forlag hadde sine bøker, og mange av dem vil lide Mammutskjebnen til neste år. En av Ibsenbøkene som vil tåle tidens tann, er Ibsen: En kunstners vei av Bjørn Hemmer. Boken er kvintessensen av et liv med Ibsen og finnes nå også på så ulike språk som engelsk, russisk, tysk og kinesisk.

Faglitterære favoritter fra andre forlag: Jeg har nettopp gitt meg i kast med Lyrikkhåndboken av Eirik Vassenden og Jørgen Sejersted utgitt på Spartacus. Den dekker norsk lyrikk-kanon så bra som det kan gjøres, og kommer garantert til å dempe min dårlige samvittighet over at jeg ikke får nok tid til å reflektere over poesien jeg leser.
    Det er stadig en haug av bøker både på skrive- og nattbord. Jeg leser hele tiden. En av gjengangerne er en velbrukt utgave av Trond Andreassens Bok-Norge. Det er utrolig mye kunnskap å hente om vår bransje derfra.
    De virkelige klassikerne hos meg er kanskje de mest underkjente i bransjen: Norsk synonym­ordbok fra den tiden jeg gikk på gymnaset, Norsk illustrert ordbok og en eksklusiv utgave av Encyklopedia Britannica.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? Som forlegger har jeg det privilegium å velge det jeg og forlaget skal jobbe med. Sånn sett får jeg stadig vekk realisert drømmeprosjektene. Så lenge jeg har fantasi og lengsel etter stadig nye bøker, vil det alltid være nye drømmer, men Prosa kan av konkurransehensyn ikke få tyde dem.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>