>Fagforleggeren Prosa 02|07

Jorunn Sandsmark: J.M. Stenersens Forlag

 Foto: forlaget
Jorunn Sandsmark (34) er den eneste forlagsredaktøren for sakprosa i Stenersens Forlag. Hun har ansvar for et bredt spekter av utgivelser, bl.a. helse-, dokumentar- og gavebøker. Hun jobber tett sammen med redaksjonen i Kagge Forlag.

Hvorfor jobber du med faglitteratur? Faglitteraturen gir muligheter for fordypelse, kunnskap og innsikt som ingen andre medier kan gi. Det er et stort privilegium å få jobbe med forfattere som kan så mye om spennende tema, og få bidra til å gjøre den kunnskapen tilgjengelig for flere.

Faglitterære favoritter fra eget forlag: I år har vi gitt ut Spis smart av Astrid Lavoll-Nylenna, om mat som er bra for hjernen. Det er god, gammeldags folkeopplysning! I fjor kom Bare barnemat ut, en grundig bok om ernæring skrevet på en måte som er forståelig for alle og enhver. Det var en bok jeg var veldig glad for å gi ut – fordi temaet er så viktig, men også på grunn av de dyktige og inspirerende forfatterne. Fra fjoråret må jeg også nevne -Simen Sætres Hugo, en biografi om en heroinist. Den er lavmælt, men slår likevel hardt. Et spørsmål vi trodde vi kunne mye om – hva er det som får noen til å ende opp på gata? – viser seg å være umulig å besvare, fordi Hugo ikke passer inn i fordommene våre (hvem gjør egentlig det?). Faglitteratur på sitt beste kan få oss til å se verden med nye øyne.

I tillegg var det Stenersens Forlag som ga ut Tidens historie av Trond Berg Eriksen, og den viser hvordan et samlende, overordnet grep kan formidle masse kunnskap på en engasjerende måte til et stort publikum. Vi forsøker også å ta vare på den kulturarven som ligger i praktutgaven av Snorre fra 1896 – nå har den nettopp kommet i tre bind som pocket, med et omslagsdesign som henter mer inspirasjon fra fantasysjangeren enn fra Werenskiold. Karsten Alnæs’ Barcelona er bra å ty til når man vil drømme seg bort, den er en unik reiseguide/reiseskildring fordi den er spekket med så mye kunnskap, og fordi forfatterens kjærlighet til byen blir så tydelig i teksten.

Faglitterære favoritter fra andre forlag: Forfattere som tør å vise sitt personlige engasjement skriver ofte interessante bøker. Nå holder jeg på med The Omnivore’s Dilemma av Michael Pollan. Han starter med fire ulike måltider og sporer råvarenes reise, helt tilbake til der energien de består av kommer fra. John -Pilger er en viktig forfatter fordi han skriver om makt, og om de tingene vi liker å glemme. Metaphors We Live By av Lakoff og Johnson fikk meg til å tenke på språk på en ny måte.

Hvilke bokprosjekt drømmer du om å realisere? Jeg ønsker å jobbe med gode historier – enten de handler om de store sakene eller de små og nære. n

 


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>