>Leder Prosa 02|06

Forfatteren har (nesten) alltid rett

Karianne Bjellås GiljeFoto: Erik Brekke
«Er det forfatternes eller forlags- medarbeidernes behov man tenker mest på i all omstrukturering og omstilling i norske forlag?»

I LØPET AV DET SISTE HALVÅRET har det kommet to store forfatter­under­søkelser, NFFs medlemsundersøkelse «Hvilket forlag?» fra høsten 2005 og medlemsundersøkelsen til Den norske Forfatterforening, presentert i forbindelse med årsmøtet i slutten av mars 2006. Begge undersøkelsene påpeker kritikkverdige forhold som forlagene, særlig de største, bør ta alvorlig. Undersøkelsene gir grunn til å stille spørsmål ved om forlagenes rutiner og systemer legger til rette for gode samarbeidsforhold med forfatterne. Kanskje vokser administrasjonsbyrden på bekostning av medarbeidernes tid til lesing og forfatterkontakt? Er det forfatternes eller forlagsmedarbeidernes behov man tenker mest på i all omstrukturering og omstilling i norske forlag? Eller den berømte bunnlinja?

Det er ikke akseptabelt om norske forlag trøster seg med at det stadig kommer nye forfattere, ideer og manus, og kun tar til seg den smule rosen undersøkelsene gir. For de viser med all tydelighet at norske forlag har et arbeid å gjøre for å ha en verdig forfatterbehandling. Forfattere har selvfølgelig rett til skikkelig oppfølging, enten opplaget er 500 eller 5000. Er man antatt, skal man få hjelp til å hente det beste ut av bøkene sine – også kommersielt. Det er det man har forlag til.

Flere har sikkert merket seg hvilken undersøkelse som gikk av med seieren i publisitet og medieomtale. «For første gang har forfatternes forhold til sine forlag blitt kartlagt,» skrev blant annet Klassekampen 27.3.06 unyansert i presentasjonen av de skjønnlitterære forfatternes undersøkelse. Fagforfatternes første undersøkelse fra 1999 og den nye fra 2005 var ikke nevnt. Det er uheldig at både mediene, forlagene og ikke minst forfatterforeningene selv skiller mellom skjønnlitterære og faglitterære forfattere i denne saken. Det er mer som forener enn skiller, og undersøkelsene bør studeres samlet av alle som skriver, utgir og selger nyskrevet norsk litteratur. De 516 medlemmene i DnF og NFFs vel 5000 har alt å tjene på å samordne arbeidet for bedre forfatterbehandling i forlagene. Sak eller skjønn er irrelevant. Det er alle forfatteres utfordring at yrkesgruppen ennå har bokbransjens mest usikre lønns- og arbeidsvilkår.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>