>Form & Design Prosa 01|07

Fenomenet Penguin Books

 

Boken om bøkene er her. Beretningen om pingvinen som ble britenes vitale nasjonalfugl. Den helt spesielle historien om Penguin-omslagenes store spennvidde gjennom 70 år. Mer enn 500 forsider er her avbildet og omtalt; flere enn i noen annen bok om bøke

<empty>
Phil Baines
Penguin by Design
A Cover Story 1935—2005
Allen Lane 2005

Phil Baines (1958) er utdannet typografisk formgiver fra St. Martin’s School of Art, 1985, og the Royal College of Art, 1987. Grundig historisk forankret fagbokforfatter og grafisk designer. Har skapt flere egne fonter (og laget eminente bokomslag for Penguin). Seniorforeleser på Central St. Martin’s College of Art and Design siden 1991. Er ihuga samler av (Penguin-)bøker, m.m.m. Lett kjennelig i sitt sykkelantrekk året rundt.

Tilbake til 1935. Nytt av året var parkometer, Gallup, Kodachrome lysbildefilm og øl på boks. Nylon, radar, høreapparat og Anonyme Alkoholikere. “Porgy and Bess”, “Triumph des Willens” og “Vår ære og vår makt”. I denne nervøse, kreative perioden mellom dyp depresjon og 2. verdenskrig var ismenes tid ikke forbi: Modernisme, funksjonalisme, sosialisme. Kommunisme, fascisme, nazisme. Moskva-prosessene. Mussolini invaderer Etiopia. Hitler gjeninnfører verneplikten, skaper Luftwaffe og holder 7-9000 i konsentrasjonsleire. Og: I 1935 kommer de første Penguins i England, kvalitetslitteratur – for leg og lærd – til lav pris, i hendig format, med ukonvensjonelle, enkle, slående omslag.

Tiden var moden. Som for swingjazz: Timing! Suksess. Typografisk lå England i tet. Nyeste tilvekster i en lang og bred tradisjon var bl.a. Gill Sans, 1928 og Times new Roman, 1933.Penguin ble et forlagshus ulikt andre. Baserte seg først på opptrykk av Classics og Modern Classics. Så og på nyskrevet. Forlaget vokste, fikk mange grener i tillegg til skjønnlitteratur: Krim, fakta, poesi, barn, kunst, science foction, skuespill, musikk, biografi, håndbøker, etc. Så fuglene ble flere: Penguin, Pelican, Puffin, Peregrine. Billigbøker og publikum tatt påp alvor. Med glimt i øyet.Som Vera Lynn var the Penguins uvurderlige under krigen. I battledress-lomma og på hjemmefronten. I en tid da kultur, mennesker og midler måtte omprioriteres. Penguin by Design gjør kirurgiske snitt gjennom det ypperste i moderne forleggeri. Phil Baines beskriver balansegang mellom forlagets – og serienes – identitet, og den enkelte boks ditto.Dette er et intellektuelt og sosialt historisk dokument. Vi får kompetent tekst om typografi, illustrasjon, grafisk design og foto. Og om veivalgene – i storm og stille – i tillegg til konsis informasjon om hvem som gjorde hva når og hvorfor. Både innen forlaget og blant viktige freelance-trendsettere. (Phil Baines gir også glup kritikk!)

Penguin har stort sett ligget foran. Å jobbe for forlaget ga i alle år stor prestisje. Suksess i 70 år er ikke flaks, det er litterær teft og grafisk dyktighet. Penguingenious! Vi tas med helt til de seneste, fantastiske, 20 bind i serien Great Ideas.
Med alle sine representativt valgte omslag fra forlagets mange serier er boken en raus portabel vandreutstilling. Generasjoners visuelle epoker, speilet i treffende innsyn og gjensyn. Ikke snaut, for kr 215.

Av Kai Gjelseth


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>