>Leder Prosa 01|06

Velkommen til nytt PROSA!

Karianne Bjellås GiljeFoto: Erik Brekke
«Jeg ønsker et Prosa som gir nye perspektiver – på tekster, mennesker, kultur og samfunn.»

010106 Det var med glede og iver (og en viss frykt for de knappe ukene til deadline) jeg i januar overtok redaktørstolen i Prosa. Gjennom 11 årganger av Norges eneste faglitterære tidsskrift har redaktørene Mari Toft og Halvor Fosli levert rundt femti interessante og underholdende utgivelser. Takk! Faglitteraturen har de samme årene blitt en viktigere del av bokstoffet i andre medier. Flere aviser har egne sakprosaanmeldere, og NRK omtaler sak og skjønn om hverandre i sitt nye bokprogram. Vi har omsider fått en egen innkjøpsordning for sakprosa, og det er ikke tvil om at det skrives mye solid faglitteratur i Norge. Utfordringene er likevel minst like tydelige som seirene. Det er nok å nevne stikkord som pris- og bestselgerfokus i bokhandelen, honoreringssystem for forskningspublisering, og åndsverkets status i nettmedier. Vi må ta kloke avgjørelser framover om vi fortsatt skal ha norsk faglitteratur med bredde og dybde.

Prosa får fra dette nummeret flere nye spalter jeg håper kan øke oppmerksomheten rundt hele det litterære kretsløpet. Dere vil møte forfattere, fagforleggere, oversettere, formgivere, bokhandlere, kritikere og andre som påvirker og avgjør hvilke fagbøker som skrives, utgis, selges og leses. Med spalter som «Min debut» og «Minibiografi» ønsker Prosa også å sette søkelys på det faglitterære forfatterskapet, ikke bare på tema og innhold i enkeltutgivelser. Det vil også bli oversettelser av artikler fra utenlandske fagforfattere. Mellom de nye spaltene vil dere selvsagt fortsatt finne artikler med aktuell agenda, bokessay og debattinnlegg. En fyldig midtseksjon med bokanmeldelser er også blant Prosas viktigste bidrag til refleksjon over faglitterære utgivelser på norske forlag.

For å sikre et så flerstemming Prosa som mulig ønsker jeg velkommen innspill og ideer! Jeg har også med meg et nytt redaksjonsråd med ti kvinner og menn fra alle landets fem universitetsbyer, tre har også ekstra kulturell ballast i tillegg til det norske – iransk, polsk og pakistansk.

Jeg ønsker et Prosa som gir nye perspektiver – på tekster, mennesker, kultur og samfunn. Et tidsskrift som angår og engasjerer alle som skriver og leser faglitteratur. I vårt kunnskapssamfunn er dette mange! Norge trenger skarpe faglitterære forfattere, og faglitterære forfattere trenger skarpe lesere. Og her er Prosa.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>